Search
Hrvatska
Kompanijski nastup na MIPRO-u 2005. 
S MIPRO-m u društvo znanja!?
Ovogodišnji međunarodni skup MIPRO, posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici održan je od 30. svibnja do 3. lipnja na uobičajenom mjestu - u Kongresnom centru Grand hotela Adriatic u Opatiji uz povremena gostovanja u obližnjem hotelu Admiral. Predstavljen posredstvom godinama ponavljane poruke «S MIPRO-m u društvo znanja» i pod visokim pokroviteljstvom Božidara Kalmete, ministra mora, turizma, prometa i razvitka RH, skup je i ove godine bio posvećen promoviranju novih svjetskih, ali i domaćih znanja i proizvoda te najsuvremenijih tehnologija.
Među ostalim, održana su savjetovanja o mikroelektronici, elektronici i elektroničkim tehnologijama, hipermedijskim i grid sustavima, telekomunikacijama i informacijama, računalima u tehničkim sustavima, inteligentnim sustavima, digitalnoj ekonomiji, sigurnosti informacijskih sustava te poslovnim inteligentnim sustavima. Sudjelovalo je više od tisuću sudionika iz zemlje i inozemstva, iz svih područja djelovanja, poglavito, iz gospodarstva, znanosti, obrazovanja, velikih sustava te državne uprave i lokalne samouprave.

Na devet znanstvenih i stručnih savjetovanja konferencije prikazano je preko 210 referata, održano je sedam seminara, sedam okruglih stolova, veći broj plenarnih tema, prezentacija i pozvanih predavanja. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvoja Republike Hrvatske, Hrvatska agencija za telekomunikacije te IEEE Region 8.
Ericsson Nikola Tesla kao primjer
Svakako najznačajnije događanje na MIPRO-u bilo je i ove, baš kao i prethodnih godina, plenarno izlaganje na svečanom otvaranju skupa. No, za razliku od nedavnih primjera s velikim oscilacijama u kvaliteti predavanja i pripremljenosti predavača, netom održani skup može se pohvaliti dobro izbalansiranim plenarnim temama među kojima je stilom prezentiranja i energijom koju je prenijela na slušatelje ipak za nijansu odskakala Gordana Kovačević, predsjednica naše kompanije.

Govoreći o «Lokalnom doprinosu globalnim razvojnim procesima» ona je na primjeru Ericssona Nikole Tesle dokazala kako lokalna kompanija može ravnopravno s ostalim članovima Ericssonove globalne obitelji sudjelovati u stvaranju novih komunikacijskih trendova u svijetu te kroz kontinuirani tehnološki razvoj oblikovati budućnost komunikacija.
Štoviše, slušateljima je vrlo izravno prezentirala snažan napredak kompanije u zadnjih nekoliko godina te pokazala da je Ericsson Nikola Tesla postao predvodnik u mnogim područjima kojima se korporacija bavi. Konkurentnost kompanije utemeljena je prvenstveno na znanju i stručnosti njenih kadrova, pa intelektualni kapital predstavlja najveću kompanijsku vrijednost. Time je na konkretnom slučaju potvrđena temeljna poruka ovoga stručnoga skupa da je upravo znanje postalo ključni ekonomski resurs i osnovni preduvjet za ostvarivanje prednosti nad tržišnim takmacima, a suvremeno društvo baš na tom temelju postaje društvo znanja. S posebnim zanimanjem prepuna je dvorana pratila prezentaciju o doprinosu Ericssona Nikole Tesle projektu optimizacije mreže treće generacije (3G) u Japanu, razvoju protokola za pokretanje sesije (SIP - Session Initiation Protocol) - jednog od najznačajnijih standardnih protokola za pokretanje multimedijske korisničke sesije u IP telefoniji, rješenju za informatizaciju sustava primarne zdravstvene zaštite (IS PZZ), sudjelovanju naših stručnjaka u osmišljavanju naprednih koncepata i prototipova zasnovanih na IMS (IP Multimedia Subsystem) platformi, Blootooth tehnologiji kao sredstvu kojim su kompanijski stručnjaci pokušali olakšati život osobama s posebnim potrebama i pacijentima na kućnom liječenju, kao i o prototipu sustava koji u potpunosti automatizira i značajno olakšava funkcioniranje marina.
Dokazavši se vrhunskom realizacijom više globalnih Ericssonovih projekata Ericsson Nikola Tesla je tijekom zadnjih nekoliko godina postao metom transfera različitih poslova iz drugih dijelova korporacije, širenjem postojećih i dobivanjem novih odgovornosti, što je otvorilo mogućnosti i potrebe za dodatno zapošljavanje stručnjaka u području elektrotehnike i računarstva. Predsjednica je naglasila da taj proces još nije zaključen te da kompanija nastavlja zapošljavati mlade i kreativne stručnjake ovdje u Hrvatskoj, sudjelujući tako sve intenzivnije na globalnom tržištu znanja i rada.
Umjesto niske cijene rada, primarni razlog ulaska stranih investitora u Hrvatsku trebala bi biti tržišna konkurentnost temeljena na visoko kvalitetnom stručnom znanju. «Dobra suradnja znanstveno-obrazovne zajednice s gospodarstvom utemeljenim na suvremenim tehnologijama može osigurati dugoročno jačanje domaće konkurentnosti na regionalnom i globalnom tržištu», istakla je u zaključku G. Kovačević.
Darinko Bago, predsjednik uprave KONČAR - Elektroindustrije d.d. Zagreb, kao prvi govornik i predstavnik generalnog sponzora, govorio je o dijametralno suprotnom pristupu prilagođavanja globalizacijskim procesima, pokazujući svojom prezentacijom o «Razvoju i proizvodnji ICT-a u neglobaliziranoj kompaniji - KONČAR» kako uspjeh u poslovanju nije stvar instant primjene istoga kalupa, već rezultat strateškoga izbora na temelju zadanih, bitno različitih uvjeta poslovanja.
Muhamed Aganagić, direktor tehnologije u INTEL-u, održao je zanimljivo izlaganje na temu «THE ERA OF TERA» o pogledu INTEL-a na budući tehnološki razvoj. Ovaj pogled u budućnost, osim predavača, supotpisao je i, ove godine nažalost odsutan, Dalibor F. Vrsalović, potpredsjednik i direktor za tehnologije u INTEL-u.
Neujednačena posjećenost okruglih stolova
Vrlo neujednačeno zanimanje sudionika izazvali su okrugli stolovi: «Izazovi razvoja hrvatskoga telekomunikacijskog tržišta i približavanje EU - Pravni okvir i provedba» te «Nova informacijska i komunikacijska tehnologija za posebne namjene», «Budućnost i trendovi u poslovnoj inteligenciji», «ICT novinarstvo u Hrvatskoj», «Zaštita intelektualnog vlasništva u ICT djelatnosti», «Sustavi na čipu (SoC) - Hrvatske mogućnosti na svjetskom tržištu znanja» i «Tehnologija u funkciji razvoja ljudskih potencijala u sustavu obrazovanja».
I dok se za "Nove informacijske/komunikacijske tehnologije za posebne namjene" koje je moderirao Goran Prokopec, Account Manager iz Ericssona Nikole Tesle tražio stolac više u publici, a za mikrofonom se izmjenjivao čitav niz značajnih gostiju, na okruglom stolu "ICT novinarstvo u Hrvatskoj" nekolicina sudionika vrlo je kvalitetno razgovarala o temi za koju (kako znakovito) se zainteresirala tek nekolicina slušatelja. No neovisno o komunikacijskom «kratkom spoju» važan doprinos diskusiji pružila je Snježana Bahtijari, direktorica ETK Kompanijskih komunikacija.

Svakako treba izdvojiti i nastup Nelke Fikeys-Krmić, rukovoditeljice pravnog odjela kompanije, koja se izvrsno snašla u ulozi uvodničara na okruglom stolu "Zaštita intelektualnog vlasništva u ICT djelatnosti". Događaji poput potpisivanja ugovora o suradnji između Hrvatskog saveza inovatora i MIPRO-a, te sudjelovanja mladih inovatora, vlasnika priznanja i medalja s europskih i svjetskih natjecanja na istom tom okruglom stolu također su ostali medijski potpuno nepokriveni.
Ericsson Nikola Tesla dugogodišnji je sponzor i suorganizator skupa, u čijem radu sudjeluje niz kompanijskih rukovoditelja i stručnjaka. Tako su kompanijini stručnjaci na ovogodišnjem MIPRO-u objavili ukupno13 radova na tri savjetovanja, a dr. Stjepan Golubić već je tradicionalno, jedan od voditelja savjetovanja "Telekomunikacije i informacije" (CTI) te je član Tehničkog savjeta MIPRO-a. Cjelokupni nastup Ericssona Nikole Tesle na MIPRO-u 2005. koordinirala je i vodila Jasna Glavaš, Event Manager ETK.
Baš kao u poznatoj izreci - šećer dolazi na kraju ovog presjeka kompanijskog nastupa u Opatiji, umjesto klasičnog ukalupljivanja u svake godine sve oskudniju izložbu elektroničke i ICT opreme i usluga, na uobičajenome kompanijskom mjestu okupljanja predstavljeno je Ericssonovo rješenje za IMS, višemedijski podsustav zasnovan na Internet protokolu. Snalažljivi, stručni i elokventni Ivan Lupić, Miran Mošmondor i Lea Skorin-Kapov stvorili su uspješan ETK tim koji je posjetiteljima omogućio konkretan uvid u često naglašavanu konvergenciju u suvremenim komunikacijama, predstavljajući usluge u cijelosti utemeljene na Internet protokolu (all-IP services), u pokretnim i nepokretnim sustavima te u velikim sustavima kojima upravljaju telekomunikacijski operatori kao i u manjim poslovnim sustavima.
A gdje je tu komunikacija?
U ovom dijelu Europe već godinama nema skupa koji se po ugledu, društvenom utjecaju, broju sudionika i bogatstvu i raznovrsnosti sadržaja može uspoređivati s MIPRO-m. Brojni organizatori, pokrovitelji i sponzori skupa, skupni i pojedinačni članovi Hrvatske udruge MIPRO svojim radom te sponzorskim prilozima osigurali su kvalitetan i bogat sadržaj. Među predavačima na savjetovanjima, seminarima te plenarnim temama, nalazio se niz istaknutih gospodarstvenika i eksperata iz zemlje i inozemstva. Njihova izlaganja pružila su manje-više realnu sliku stanja i pravaca razvoja modernih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Predsjednik organizatora, udruge MIPRO iz Rijeke, dr. Rajko Pfaff kazao je, prigodom otvaranja, da je riječ o najrenomiranijem skupu ove vrste u našoj regiji, koji okuplja najznačajnije tvrtke iz područja informatike, komunikacija, elektronike i mikroelektronike.
Pa zašto onda o tome i prosječni građani ove zemlje nisu saznali nešto više? I koliko god je iskorak CARNet-a, koji je omogućio praćenje svih događanja u sklopu ovogodišnjeg MIPRO-a putem Interneta za svaku pohvalu, a uvrštavanje CTI konferencije na svjetski Web portal istovrsnih okupljanja dobrodošao globalizacijski koračić, u hrvatskom se medijskom prostoru ovogodišnji MIPRO zadržao u gotovo potpunoj komunikacijskoj anonimnosti. Činjenica jest da je prof. dr. Petar Biljanović, predsjednik Programskog odbora MIPRO-a, kratko, ali nadahnuto govorio u jutarnjem terminu HTV-a, međutim to je nedovoljno. Vrijedi zapitati se zašto na press stranicama www.mipro.hr punih mjesec dana stoji usamljeni godinu dana star intervju te fotografije s prošlogodišnjeg događanja? Zašto se na glavnoj Internet stranici nalazi opis događanja u budućem vremenu, a od zatvaranja skupa je prošlo već mjesec i pol?
I sve dok se sama po sebi nameću ovakva i slična pitanja MIPRO ostaje na razini potencijalne (nažalost neiskorištene) energije. A za društvo znanja treba kretanje, akcija, pretvorba u kinetičku energiju.
Postoji objektivna opasnost da će MIPRO, ako ubrzo ne pronađe način za kvalitetnu medijsku promociju i strateški osmišljene komunikacijske aktivnosti, uskoro (p)ostati najpoznatiji takav skup u glavnoj Opatijskoj ulici. Ili malo šire…
MIPRO uistinu ima potencijala, broj prisutnih stručnjaka i objavljenih radova raste iz godine u godinu. Sudionici su ove godine stigli iz tridesetak zemalja, sadržaj razmatranih tema se kontinuirano širi i prava je šteta da taj pozitivni informacijski potencijal nije bolje iskorišten. Kronična bolest MIPRO-a, neadekvatna medijska pokrivenost i nedostatak sustavnog komuniciranja s javnošću, čini se, ponovo su ušli u akutnu, ekspanzivnu fazu. Bez učinkovite pomoći komunikacijskih i/ili marketinških stručnjaka, MIPRO će i nadalje ostati još jedan od domaćih primjera neostvarenih mogućnosti za korak naprijed.
J. Glavaš