Search
Hrvatska
Dijalog 2005. i ove godine istovremeno u čitavoj korporaciji 
Ispitivanje mišljenja Ericssonovih zaposlenika

Zbog mogućih nejasnoća s obzirom na upitnik i stvarnu situaciju, Dijalog koordinatori zajedno s rukovoditeljima će kontinuirano komunicirati sa zaposlenicima u svojoj organizacijskoj jedinici.

 

Ovogodišnjoj organizaciji internoga Ericssonovoga ispitivanja mišljenja Dijaloga prethodio je višemjesečni rad razvojnoga tima i svih odgovornih struktura za upravljanje ljudskim potencijalima u korporaciji. U radu toga tima sudjelovala je i Ana Jožinec, direktorica ETK jedinice Upravljanje ljudskim potencijalima, organizacija i pravni poslovi, kao predstavnica EMEA regije. Upitnik su i ovaj put dobili svi zaposlenici Ericssona po cijelom svijetu, 2. i 3. studenoga.

 

S obzirom na primjenu globalne operacijske strukture u upitnicima se kod pitanja, koja su se prošlih godina odnosila na kompaniju, sada vidi naziv jedinice koja je najniža razina u operacijskoj strukturi. Tako će biti moguće dobiti dvije vrste izvještaja: prema operacijskoj strukturi i prema lokalnoj organizaciji svake kompanije.


Naši zaposlenici kod pitanja u kojima se nalazi naziv najniže jedinice u operacijskoj strukturi, trebaju davati odgovore vezane uz stanje u ETK, jer je to sredina koju zaposlenici najbolje poznaju. Pitanja vezana uz neposrednog nadređenog odnose se u svakom slučaju na neposrednog rukovoditelja u lokalnoj kompaniji.

 

Osnovni tekst upitnika je izmijenjen i dopunjen. Ubačena je i nova grupa pitanja - Komunikacije, a za nove grupe proširio se i indeks opunomoćenosti (Empowerment). On će se, kao jedan od pokazatelja uspješnosti kompanije, sastojati od tri grupe pitanja: Individualne sposobnosti je grupa koja je postojala i do sada, samo će u kalkulaciju indeksa ući sva pitanja; te Opunomoćenost u poslu (Work Empowerment) i Angažiranost kompanije (Company Engagement). Naime, u kalkulaciju indeksa opunomoćenosti ubačena su i pitanja iz vanjske perspektive (svijest kupaca i angažiranost kompanije).

 

Indeks ljudskoga kapitala (HCI - Human Capital Index) je kao podatak stabilan već čitav niz godina, što omogućava usporedbu sa sličnim kompanijama na tržištu. Ujedno je i ključni pokazatelj uspješnosti koji objedinjuje individualne i kompanijine sposobnosti.

 

Upitnik će se moći popunjavati putem weba kao i do sada, a ulazak će biti moguć putem korisničkog imena i zaporke. Naravno, jedan od 20 ponuđenih jezika je i ove godine i hrvatski. Pozivaju se svi zaposlenici da iskoriste mogućnost sudjelovanja u Dijalogu. Prošlogodišnji odaziv anketi u našoj kompaniji bio je čak 93,9%.

 

N. Duić