Search
Hrvatska
10-obljetnica rada HR PSOR-a 
Održivi razvoj kao poslovni koncept

Deseta obljetnica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR), čija je članica i naša kompanija, svečano je obilježena 11. srpnja 2007. u Vijećnici grada Zagreba.


Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, kao neprofitnu organizaciju gospodarstva, osnovalo je 18 vodećih hrvatskih tvrtki 1997. godine kako bi zajedničkim snagama poticale primjenu koncepta održivog rasta i razvoja u hrvatskom gospodarstvu, ohrabreni suradnjom sa  Svjetskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (WBCSD).


HR PSOR danas broji 35 članova, koji su najvećim dijelom vodeći predstavnici industrijskog i uslužnog sektora u Hrvatskoj poput Agrokora, Atlantic Grupe, Coca Cole, Croatia Airlinesa, Ericssona Nikole Tesle, Holcima, Plive, Podravke, Zagrebačke banke itd. Udružujući stručno znanje, iskustvo, sposobnost i utjecaj, članovi zajedničkim nastupanjem nastoje promicati model razvoja koji uravnotežuje poslovni uspjeh, društvenu dobrobit i zaštitu okoliša. Pritom, tvrtke članice koriste prednost razmjene iskustva i uvida u najbolje međunarodne prakse koje dobivaju surađujući s domaćim i internacionalnim organizacijama-partnerima te uvode strateške dimenzije održivog razvoja u vlastito poslovanje.


Nakon pozdravnih riječi izaslanika Predsjednika Republike Hrvatske, predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i  Mirjane Matešić, ravnateljice HR PSOR-a, ekspoze je održala Gordana Kovačević, aktualna predsjednica Upravnog vijeća HR PSOR-a i predsjednica naše kompanije. Prisutnima se obratio i Björn Stigson, predsjednik Svjetskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (WBCSD) kojemu pripada i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, a koji okuplja oko 200 međunarodnih kompanija, te Darko Marinac, prvi predsjednik Upravnog vijeća HR PSOR-a i predsjednik Uprave Podravke. Nakon toga bilo je riječi o aktivnostima i najvažnijim rezultatima uključujući i Projekt izrade metodologije indeksa održivosti, a dodijeljena su i priznanja najzaslužnijima za doprinos radu HR PSOR-a u prvoj dekadi njegova djelovanja.

Odgovornost gospodarstva za svijet kakav ćemo ostaviti našim nasljednicima je ogromna i neprenosiva

Gordana Kovačević, predsjednica Upravnog vijeća HR PSOR-a je u svom obraćanju, između ostaloga, istakla da je uloga gospodarstva, kao lidera i inicijatora promjena, u održivom razvoju neupitna, a odgovornost za svijet kakav ćemo ostaviti našim nasljednicima je ogromna i neprenosiva, ocijenivši da: "Promicanjem načela održivog razvoja i društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj stvaramo preduvjete za kvalitetnije poslovanje, veću produktivnost, učinkovitije korištenje resursa, očuvanje okoliša tj. općenito bolji život pojedinca i napredak zajednice. Prihvatili smo izazov i krenuli putem poslovne izvrsnosti. Na tom putu gradimo mostove povjerenja i potičemo promjene, a za uspjeh nam trebaju inovativni i kompetentni ljudi i nove tehnologije."

Važni projekti i edukativna uloga HR PSOR-a

Na svečanosti su prezentirani i neki aktualni projekti. Tako je HRPSOR, u suradnji sa Zajednicom za društveno odgovorno poslovanje HGK-a, razvio metodologiju za rangiranje kompanija prema nefinancijskim kriterijima. U idućoj fazi, partneri HGK i HR PSOR provest će postupak rangiranja i nagrađivanja najboljih kako bi se promovirala dobra praksa i educiralo o mogućnostima koje kompanije imaju za unapređenje učinka održivosti.

 

Valja posebno istaknuti da su na samom kraju svečanosti Gordana Kovačević i Bjorn Stigson uručili posebna priznanja zaslužnim pojedincima za njihov doprinos radu HR PSOR-a, a među kojima je i Dubravka Bačun, menadžer za okoliš u Ericssonu Nikoli Tesli.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle