Search
Hrvatska
Ericssonova inovacija baznih stanica 
Održivi razvoj uz ‘zelene’ dizajnerske bazne stanice

Ericsson uvodi inovaciju u području baznih stanica; bolje su za okoliš, troškovno su učinkovitije i atraktivnije u odnosu na dosadašnje.

 

Suvremeni dizajn poznatog skandinavskog arhitekta Thomasa Sandella predstavlja potpuno novi pristup arhitekturi baznih stanica. Cjelokupnu opremu od koje se sastoji bazna stanica, uključujući i antene, od sada će okruživati fleksibilni betonski toranj promjera 5m i visine 40m.

 

Estetika ovoga koncepta, pod nazivom Ericsson Tower Tube, dodatno je naglašena izborom graditeljskih materijala. Fleksibilni betonski toranj može biti obojan i označen operatorovim logotipom ili nekim drugim zanimljivim sadržajem. Time se omogućuje bolje uklapanje u okolinu, a novi izgled može postati i karakteristična vizura lokalne zajednice.

 

Beton je ekološki prihvatljiviji materijal nego do sada korišteni čelik, jer je pri njegovoj proizvodnji i transportu 30 posto manja emisija CO2.

 

Razliku u odnosu na standardni dizajn predstavlja i to što je radio bazna stanica smještena na vrhu tornja čime se smanjuje udaljenost do antene. Ovo omogućuje veći kapacitet i pokrivenost mobilne mreže, nije potrebno ni aktivno hlađenje, a potrošnja energije smanjuje se i do 40 posto.

 

Bazne stanice će uz novi dizajn zauzimati 60-75 posto manju površinu, u odnosu na dosadašnje, a zbog novoga izgleda neće biti potrebna niti zaštitna ograda te troškovi održavanja i nadgledanja.

 

Ericsson je proglašen petim na ljestvici svjetskih lidera u području zaštite okoliša, prema organizacijama EIRIS i FTSE4GOOD. Ethical Investment Research Services proglasio je Ericsson "zelenim" liderom" između gotovo 3000 kompanija, na temelju Ericssonovog odgovornog društvenog ponašanja i sustava za upravljanje..


Slike novog izgleda u visokoj rezoluciji možete naći na: http://www.ericsson.com/ericsson/press/photos/towertube.shtml


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle