Search
Hrvatska
Europska komisija zadovoljna MPOWER-om i doprinosom hrvatskih stručnjaka 
Ericsson Nikola Tesla gradi konkurentnost europske softverske industrije

MPOWER projekt uspješno je prošao prvu reviziju Europske komisije, koja u ukupnom budžetu od ukupno 3,9 milijuna eura participira s više od 60 % sredstava. Neovisni revizori iznimno su zadovoljni napredovanjem projekta i njegovom usklađenošću sa zacrtanim rokovima, pri čemu veliki doprinos daju stručnjaci Ericssona Nikole Tesle, hrvatske kompanije koja je ujedno i najveći industrijski partner u spomenutom projektu.
Riječ je o sistemskoj integraciji u području e-zdravstva, preciznije o kreiranju informacijsko-komunikacijske platforme na kojoj će počivati inteligentno kućanstvo (smart house) namijenjeno starijim osobama i osobama s poteškoćama u kognitivnim procesima.

 

Projekt vodi norveški SINTEF institut, a na njemu surađuju vodeći istraživački centri, sveučilišta i tehnološki lideri iz 6 europskih zemalja. Ericsson Nikola Tesla je uključen temeljem svojih međunarodno prepoznatih kompetencija u području istraživanja i razvoja, sistemske integracije i e-zdravstva. Konkretno, primarna zadaća stručnjaka ove kompanije jest povezivanje lokalnih sustava koji prikupljaju podatke o stanju korisnika u napredne sustave, te integracija poslovnih i korisničkih informacijsko-komunikacijskih arhitektura i tehnologija. Ericsson Nikola Tesla je tako, temeljem dosadašnjih rezultata te znanja i sposobnosti svojih djelatnika, ravnopravno uključen u gospodarstvene i razvojne tokove Europske unije.

 

Posebnu zanimljivost predstavlja činjenica da Europska komisija financiranjem ovog projekta nastoji povećati konkurentnost europske softverske industrije te razviti informacijsko-komunikacijske tehnologije namijenjene posebnoj, sve brojnijoj skupini korisnika. Predviđa se da će za cjelovitu realizaciju projekta biti potrebno 30 mjeseci, a u konačnici će se MPOWER platforma temeljiti na otvorenim standardima i tehnologiji koja će podržavati specifična, no međusobno poveziva rješenja.

 

Komapnijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle