Search
Hrvatska
Ericsson objavio preliminarne rezultate poslovanja u trećem tromjesečju 2007. 
Rezultati niži od očekivanih

Ericsson u trećem tromjesečju 2007. očekuje prodaju u visini 4,7 milijarde eura, operativnu dobit od 608 milijuna eura te novčani tok od - 174 milijuna eura. Ovi rezultati niži su no što je korporacija očekivala, a niži su i od očekivanja tržišnih analitičara. Ericsson razlog za ovakav ishod nalazi u neočekivanom pomaku u trendovima na globalnom telekomunikacijskom tržištu.


"Neočekivani razvoj događaja u trećem tromjesečju ove godine obilježava kratkoročni pad prodaje u području mobilnih mreža, pa su naša očekivanja u pogledu širenja i nadogradnje mobilnih sustava ostala nerealizirana. Ovaj nepovoljan trend imao je presudan utjecaj na naše poslovanje u zadnja tri mjeseca. U ostalim segmentima našega portfelja naša poslovna očekivanja su ispunjena. Utjecaj tržišne dinamike uvijek je predmet prosudbe koja se može, ali i ne mora pokazati točnom. U ovom tromjesečju smo očigledno podcijenili utjecaj tržišnih kretanja", komentirao je Carl-Henric Svanberg, Ericssonov predsjednik i generalni direktor.

 

Ericssonovo poslovanje u području mreža nastavlja se ubrzano razvijati u regijama s nižom penetracijom telekomunikacijskih usluga. No, na ovim tržištima i konkurencija je najsnažnija budući da biti prisutan na njima znači imati priliku za dugoročni poslovni uspjeh. Ciklus prodaje u takvim uvjetima veoma je kratak, pa se visoke marže koje su bile očekivane nisu i realizirale unutar samoga tromjesečja, kako je to bio slučaj u prethodnim razdobljima. Na Ericssonov rezultat značajno su utjecale i niže maže u prodaji softvera.

 

Kada je riječ o profesionalnim uslugama Ericsson je u trećem tromjesečju zabilježio stabilan rast i dobre marže. U prvih devet mjeseci prodaja profesionalnih usluga narasla je za 26% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prodaja upravljanih usluga narasla je u istom razdoblju za 50%. I prodaja u području multimedijskih usluga i rješenja raste, odražavajući prethodna strateška ulaganja u nova poslovna područja. U prva tri ovogodišnja tromjesečja narasla je za 31%. IPTV, IMS i usluge poručivanja (messaging) nova su područja razvoja poslovanja koje za sada karakteriziraju snažna ulaganja u istraživačko-razvojne aktivnosti i ograničena prodaja.

 

"U prodaji infrastrukture mjera uspjeha u mnogočemu ovisi o načinu na koji evaluiramo rezultate. Naša strategija kojom smo i u ovom segmentu nastojali održati svoju tržišnu prednost se temeljila na očekivanom rastu prodaje mobilnih sustava, a kako trenutačni tržišni trendovi u ovom segmentu idu u drugom pravcu u trećem tromjesečju smo zabilježili kratkoročni financijski pad. Uvjeren sam kako ćemo uz brzo premještanje našega fokusa uspjeti kapitalizirati našu poziciju tržišnoga predvodnika," dodaje Carl-Henric Svanberg u svom komentaru rezultata Ericssonovoga poslovanja u trećem tromjesečju.

U ovom je tromjesečnom razdoblju korporacija ostvarila operativnu dobit od 4,7 milijarde eura, dok je u prva tri ovogodišnja tromjesečja ostvarena operativna dobit od 2,5 milijarde eura. Novčani tok od operativnih aktivnosti procjenjuje se na - 174 milijuna eura u trećem tromjesečju, dok ukupni novčani tok ostvaren u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 782 milijuna eura.

 

Premda je prodaja u Sjevernoj Americi narasla tijekom prva tri tromjesečja 2007., taj rast bio je niži od očekivanoga. Sličnom situacijom Ericsson je bio zatečen i na zapadnoeuropskim tržištima, gdje su smanjene investicije operatora uslijed tekućih procesa konsolidacije najsnažnijih igrača. Azijsko-pacifička tržišta također bilježe nižu prodaju mobilnih sustava i usluga. Pad poslovanja posebno je karakterističan u Kini, a nakon realizacije HSPA ugovora u Australiji Ericsson i tamo bilježi pad poslovanja.

 

U svjetlu novih trendova Ericsson očekuje da će ovu godinu zaključiti uz ukupnu prodaju na razini 5,8 do 6,5 milijardi eura te da će se trendovi koji su obilježili treće ovogodišnje tromjesečje nastaviti i u idućoj godini.

 

Kako je i najavljeno Ericsson će 25. listopada objaviti cjelovitiji izvještaj o poslovanju u trećem tromjesečju 2007. i u prvih devet mjeseci ove godine.

 

Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla