Search
Hrvatska
Promicanje ideje Nikole Tesle  
Obnovljen Demonstracijski kabinet Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

U Tehničkom muzeju je 13. studenog upriličeno otvorenje obnovljenog Demonstracijskog kabineta Nikole Tesle. Obnova kabineta zahtjevna je i velika investicija u kojoj su sudjelovali Ericsson Nikola Tesla, HEP, Končar, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport te Ministarstvo kulture.


Kabinet je otvorio Izet Aganović, posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske, nakon pozdravne riječi ravnatelja Tehničkog muzeja Davora Fulanovića te prigodnih obraćanja poslovnih partnera na obnovi kabineta, među kojima i mr. sc. Gordane Kovačević, predsjednice naše kompanije. U svom obraćanju ona je naglasila kako su inovativni ljudi poput Nikole Tesle ti koji čine razliku. "U tom smislu ovaj kabinet može biti dio priče o izgradnji prepoznatljivosti branda Nikole Tesle u njegovoj rodnoj Hrvatskoj. Ericsson Nikola Tesla ima značajnu odgovornost u promicanju najvrjednije ideje Nikole Tesle - a to je njegova beskrajna imaginacija i traganje za novim. Upravo to su kvalitete koje mi u Ericssonu Nikoli Tesli svakodnevno potičemo," istakla je G. Kovačević.

 

Uz predsjednicu Ericssona Nikole Tesle skupu su se obratili i mr. sc. Ivica Toljan, član uprave Hrvatske elektroprivrede te Ljiljana Kuhta Jeličić, zamjenica gradonačelnika, a prigodnu riječ o postavu Demonstracijskoga kabineta održala je Božica Škulj, voditeljica projekta. Sadašnji, potpuno obnovljeni Demonstracijski kabinet Nikole Tesle, ukupne površine 260 kvadratnih metara, rezultat je zahtjeva da bude suvremeniji, dinamičniji i stalno dostupan posjetiteljima. Dok se ne izvode pokusi posjetiteljima se približavaju život i djelo Nikole Tesle raznim multimedijskim sadržajima. Tribina s devedesetak sjedećih mjesta dijeli prostor za posjetitelje na tri dijela u kojima su multimedijski prikazani djetinjstvo, školovanje, život i rad u Americi te odlikovanja i priznanja koja su mu dodijeljena. Izlošci se nalaze na pokretnim postoljima koja se mogu pomicati prema središnjem dijelu, gdje se izvode pokusi. Riječ je o rekonstrukcijama najpoznatijih Teslinih izuma izrađenim prema originalnim Teslinim nacrtima i patentnim prijavama.

 

Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla