Search
Hrvatska
Zlatna kuna 2007. 
Ericsson Nikola Tesla – najuspješnije veliko trgovačko društvo u Hrvatskoj

Ericsson Nikola Tesla je u konkurenciji četiri druge snažne domaće kompanije osvojio Zlatnu kunu Hrvatske gospodarske komore, najprestižnije priznanje u našoj zemlji, za izniman doprinos domaćemu gospodarstvu za proteklu godinu u kategoriji velikih dioničkih društava, a nagradu je od predsjednika Vlade RH dr. Ive Sanadera preuzela mr. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.


U sklopu svečane Skupštine Hrvatske gospodarske komore održane 19. veljače u večernjim satima u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu dodijeljena su najuspješnijim hrvatskim tvrtkama, bankama, osiguravajućim društvima i pojedincima priznanja Zlatna kuna za izvrsnost poslovanja, inovaciju i životno djelo te znakovi Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko novim proizvodima. Na svečanosti su objavljeni i projekti razvoja kvalitetnih hrvatskih proizvoda koji su osvojili pravo na potporu iz Zaklade "Izvorno hrvatsko". Četrnaestoj dodjeli priznanja Zlatna kuna prisustvovao je cijeli državni vrh, a prigodnim govorima u povodu 155. obljetnice Hrvatske gospodarske komore prisutnima i gledateljima Hrvatske televizije obratili su se Nadan Vidošević, predsjednik HGK, dr. Ivo Sanader, predsjednik Vlade RH te Stjepan Mesić, predsjednik RH.


U svom obraćanju nakon preuzimanja nagrade Gordana Kovačević je, između ostaloga, rekla i ovo:


"Veoma sam sretna što je Ericsson Nikola Tesla po drugi put dobitnik Zlatne kune. To je značajno priznanje za svih naših tisuću i četiri stotine visoko obrazovanih zaposlenika. Koristim ovu priliku da im čestitam na ovom priznanju i od srca zahvalim na svemu što čine kako bi kompanija ostvarila rast prema poslovnoj izvrsnosti. Ericsson Nikola Tesla najveći je izvoznik znanja u Hrvatskoj. Mi smo lider u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te bismo s te pozicije željeli u ovoj prilici poslati i nekoliko poruka. Budući da radimo u zahtjevnoj i dinamičnoj industriji u globalnom okruženju shvatili smo da konkurentni možemo biti tek ako imamo kvalitetan proizvod, ako našim kupcima ponudimo vrhunsku uslugu, ako smo okrenuti budućnosti i inovativnosti. Svijet prepoznaje i cijeni one koji imaju hrabrosti biti drugačiji te ponuditi svoju ideju i dodanu vrijednost. Inovativnost nije ograničena granicama jedne zemlje ili kompanije, ona nije privilegij samo bogatih i moćnih. Ljudi su ti koji čine razliku i tu je šansa za sve nas."

Nastavljajući se na obraćanje predsjednice Ericssona Nikole Tesle predsjednik Vlade koji je svečanu dodjelu kune nazvao "feštom hrabrosti, poduzetništva i kreativnosti" istaknuo je važnost procesa približavanja Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u, ali i to da upravo izvozom znanja, kako to čini Ericsson Nikola Tesla, možemo ojačati našu poziciju i ugled na europskoj i svjetskoj sceni.

 

Titulu najuspješnije velike hrvatske kompanije u 2006. Ericsson Nikola Tesla je ponio na temelju svoga snažnoga izvoza sofisticiranih ICT rješenja, usluga i proizvoda, zapošljavanja mladih visokoobrazovanih kadrova, zbog kontinuiranog rasta proizvodnje i svoje društvene odgovornosti.


U kategoriji srednjih tvrtki Zlatnu kunu odnijela je Atlanska plovidba, a najboljom malom tvrtkom proglašen je Šestan-Busch iz Preloga. Tvrtki Dalekovod koja je tri prethodne godine osvajala priznanje dodijeljena je Kristalna kuna koju dobivaju višestruki pobjednici i koji u iduće tri godine nemaju pravo konkurirati za Zlatnu kunu.


Zlatnu kunu za životno djelo dobio je dr. Tomislav Lovrić, vodeći domaći stručnjak u području prehrambene tehnologije i inženjerstva. Pobjednik u kategoriji banaka je riječki Erste&Steiermärkische, a u kategoriji osiguravajućih društava priznanje je po drugi put osvojio Allianz Zagreb. Zlatnu kunu za inovaciju osvojili su Brodarski institut i Končarev Institut za elektrotehniku.


Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla