Search
Hrvatska
Dan novih tehnologija 
Inovativna ICT rješenja za e-zajednicu

Ovogodišnji, već tradicionalni Dan novih tehnologija (DaNTE) održan je 10. travnja u riječkoj gradskoj vijećnici uz sudjelovanje uglednih hrvatskih stručnjaka iz znanosti, gospodarstva i lokalne uprave. Jedan od uvodničara mr.sc. Vanja Smokvina, pročelnik u riječkom Zavodu za informatičku djelatnost naglasio je da je upravo Rijeka, po mogućnostima koje pruža svojim građanima za uključivanje u rad lokalne uprave, daleko ispred ostalih hrvatskih sredina i mjesto u kojemu sintagme „inteligentni grad“ i „e-uprava“ postaju stvarnost. Prema riječima prof.dr.sc. Petra Biljanovića, voditelja ovog skupa, DaNTE je još jedan doprinos obilježavanju 2009. - Europske godine kreativnosti i inovativnosti.


Između sofisticiranih informacijsko-komunikacijskih rješenja koja omogućuju raznovrsno korištenje blagodati suvremenih tehnologija, posebno se istaknuo nastup trojice menadžera i stručnjaka Ericssona Nikole Tesle pod zajedničkim nazivom „Inovativna ICT rješenja za e-zajednicu“. Mr.sc. Boris Drilo, direktor ICT rješenja za državne institucije i poduzeća govorio je na temu pokretnih telekomunikacijskih mreža kao osnove prometnog informacijskog sustava, a mr.sc. Darko Gvozdanović, menadžer za područje e- zdravstva prezentirao je mogućnosti Ericssonovog složenog rješenja za kreiranje i povezivanje e-sustava u zdravstvu. Na kraju je Darko Šobar, menadžer za rješenja predstavio sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom u riječkoj luci, prvi takve vrste u Hrvatskoj.
Skup je završio Okruglim stolom na kojem su prisutni, kroz otvoreni razgovor, razmijenili mišljenja o mjestu i ulozi novih tehnologija u kontekstu nužnosti izvoza znanja i održivog razvoja.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle