Search
Hrvatska
Vijesti 2009. 
Studeni / Prosinac

[30.12.2009.] Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se u utorak, 29. prosinca 2009., u  Banskim dvorima s predsjednicom Ericssona Nikole Tesle Gordanom Kovačević.

[22.12.2009.] Vodeći operatori nedavno su prisustvovali Ericssonovoj demonstraciji njegove najnovije tehnologije za mobilni širokopojasni pristup, HSPA Evolution uz brzinu od 42 Mbps, u blizini Stockholma, Švedska. Komercijalno dostupan hardver i softver korišten je uz prvi komercijalni chipset za dual carrier tehnologiju brzine 42 Mbps. Prosječna brzina downloada koju su korisnici postigli u probnom radu bila je izvrsnih 41.5 Mbps.

[21.12.2009.] Nakon uspješnog petogodišnjeg vođenja kompanije, mr. sc. Gordana Kovačević ponovno je dobila povjerenje Nadzornog odbora za novi mandat.

[16.12.2009.] Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj drugu su godinu za redom dodijelili nagrade najboljim hrvatskim kompanijama u području društveno odgovornog poslovanja. Ericsson Nikola Tesla ove je godine, u kategoriji velikih kompanija, dobio nagradu za pozitivnu praksu u svim područjima društveno odgovornog poslovanja. Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica kompanije primila je nagradu.

[16.12.2009.] Hrvatska gospodarska komora Zagreb dodijelila je plaketu "Zlatna kuna" Ericssonu Nikoli Tesli za ostvarene poslovne rezultate u 2008. godini, u kategoriji velikih trgovačkih društava iz Grada Zagreba. Hrvoje Benčić, direktor Operatorskog segmenta u Ericssonu Nikoli Tesli plaketu je preuzeo od dr. sc. Zlatana Fröhlicha, predsjednika HGK-Komore Zagreb i Jelene Pavičić-Vukičević, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba.

[14.12.2009.] Ericsson je za ovogodišnji izvještaj SMART 2020, predstavljen uoči Konferencije o održivom razvoju i klimatskim promjenama u Kopenhagenu, nominirao e-Health Croatia rješenje Ericssona Nikole Tesle, projekt informatizacije primarne zdravstene zaštite u Hrvatskoj. Nakon nezavisne evaluacije nominiranih rješenja vodećih svjetskih ICT kompanija, organizator je odlučio ovo rjesenje preporuciti i uvrstiti u Izvještaj 25 najboljih.

[04.12.2009.] Ericsson Nikola Tesla i BH Telecom potpisali su ugovore vezane uz modernizaciju fiksne, servisne i mobilne mreže. Na temelju ugovora bit će unaprijeđene performanse mreža BH Telecoma.

[01.12.2009.] ICT rješenja naše kompanije za područje prometa predstavljena su na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti krajem studenog na skupu ICT u funkciji tehnologije prometa. Skup su zajednički organizirali Ericsson Nikola Tesla i Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u okviru sporazuma o poslovno-tehničkoj suradnji.

[24.11.2009.] Ericsson Nikola Tesla nastavlja ugovarati poslove na svojim izvoznim tržištima. Tako je na tržištu Zajednice Neovisnih Država ugovorio niz poslova ukupne vrijednosti 54,8 milijuna kuna.

[23.11.2009.] Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u petak, 20. studenoga 2009. godine,  u nazočnosti nekoliko stotina gostiju iz akademske zajednice i gospodarstva svečano  je proslavljen Dan FER-a. Tradicionalnu  nagradu kojom Ericsson Nikola Tesla nagrađuje najbolje radove studenata iz područja Telekomunikacija nagrađenim studentima uručila je Marijana Đuzel, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima i organizacijom.

[05.11.2009.] Ericsson Nikola Tesla svečano je proslavio 60. obljetnicu poslovanja u Hypo Centru u Zagrebu. Događanje se održalo pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, uz nazočnost oko 700 uzvanika, predstavnika društveno-političkog i gospodarskog života te kupaca i partnera iz Hrvatske i cijelog svijeta.

[02.11.2009.] Ericsson Nikola Tesla je potpisao nove izvozne poslove na tržištima Zajednice Neovisnih Država  te Bosne i Hercegovine. Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle ovom je prigodom istakla da je naše poticanje kupaca da i dalje ulažu u razvoj i modernizaciju telekomunikacijskih mreža i usluga rezultiralo ugovaranjem nekoliko značajnih poslova, a taj se pozitivan trend nastavlja i dalje.

Listopad

[29.10.2009.] Ericsson i Etisalat, jedna od najvećih telekomunikacijskih kompanija u svijetu, zajedno su demonstrirali inovativno rješenje za mobilnu zdravstvenu skrb tijekom nedavnog događanja Dubai GITEX Technology week. Ovo predstavlja iskorak Ericssona Nikole Tesle u navedenom području na globalnom tržištu.

[27.10.2009.] Komentirajući rezultate poslovanja, Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, istaknula je sljedeće: „Svjedoci smo da je kriza usporila investicije kod naših kupaca i partnera, dovela do rezanja budžeta i odlaganja dogovorenih poslova u razvoj mreža ili novih funkcionalnosti u ICT segmentu. Međutim, potražnja korisnika za novim uslugama i širokopojasnim pristupom sve je veća.

[22.10.2009.] Carl-Henric Svanberg, Ericssonov predsjednik i generalni direktor, komentira:
"Prodaja mrežne opreme je u padu što je rezultat slabije potražnje u trenutačnim težim prilikama na tržištu. Snažni rast u području profesionalnih usluga se nastavlja. Naše aktivnosti u području smanjenja troškova odvijaju se bolje od plana uz daljnje mogućnosti za poboljšanje učinkovitosti i uštede."

[13.10.2009.] Ericssonov prostor visoke tehnologije smješten u tijelo golemog kamiona posjetio je i Zagreb u sklopu svjetske turneje. U Ericssonu Nikoli Tesli se 13. i 14. listopada održava niz prezentacija namijenjenih najvažnijim kupcima i poslovnim partnerima.

[01.10.2009.] U Stockholmu je upravo završio šesnaesti po redu ITS World Congress. Ovaj kongres ponudio je pregled poslovanja i najsuvremenije tehnologije u području razvoja i primjene Inteligentnih transportnih sustava (ITS). Ericsson je brojnim aktivnostima sudjelovao na ovom kongresu. Na kongresu su vrlo zapaženi bili nastupi hrvatskih stručnjaka, kako kroz demonstracije, tako i u vidu radova.

Kolovoz / Rujan

[24.09.2009.] Najveći telekomunikacijski operator u Bosni i Hercegovini, BH Telecom i Ericsson Nikola Tesla potpisali su nove ugovore vrijedne 32 milijuna kuna. Ugovori su vezani uz proširenje 3G mreže, kao i nadogradnju jezgrenog dijela mreže BH Telecoma.

[11.09.2009.] Ericsson će kompaniji Com Hem, najvećem švedskom kabelskom TV operatoru omogućiti da nove napredne usluge iz segmenta zabave ponudi svojim korisnicima putem interaktivne TV platforme. Nove usluge osigurat će dostup do željenih TV sadržaja u bilo koje vrijeme.

[07.09.2009.] Najveći telekomunikacijski operator u Bosni i Hercegovini, BH Telecom i Ericsson Nikola Tesla potpisali su još jedan ugovor na području GSM tehnologije, vrijedan 30 milijuna kuna. Realizacija projekta počinje odmah.

[03.09.2009.] U Japanu je uvedena prva HSPA Evolution mreža koja pokriva najveće gradove u Japanu; Tokio, Osaku, Yokohamu i Nagoyu, uz vršne brzine do 21Mbps. Uvođenje je dio ugovora između Ericssona i vodećeg japanskog operatora u području mobilnog širokopojasnog pristupa, EMOBILE-a vezanog uz značajno širenje i nadogradnju mreže.

[10.08.2009.] Ericsson Nikola Tesla potpisao je ugovor vezan uz IPTV s najvećim gruzijskim mobilnim operatorom MagtiComom. Ugovor je vrijedan preko 17 milijuna kuna.

Srpanj

[28.07.2009.] U lipnju i srpnju Ericsson Nikola Tesla bilježi nastavak izvoznih aktivnosti uz niz ugovora u susjednim državama Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao i na tržištu Zajednice Neovisnih Država. Ugovori su vrijedni preko 86 milijuna kuna.

[28.07.2009.] Komentirajući rezultate poslovanja Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, istaknula je sljedeće: „Svjetska recesija nedvojbeno utječe na globalno telekomunikacijsko tržište, što izravno osjećamo u smanjenju aktivnosti i ulaganja operatora uz istodobni daljnji pritisak na sniženje cijene."

[24.07.2009.] "Efekti globalne ekonomske klime imaju veći utjecaj na tržište mobilne infrastrukture nego do sada. Istovremeno, potražnja korisnika za novim uslugama i širokopojasnom pristupu sve je veća i uvođenje novih tehnologija je stalni proces u najrazvijenijim zemljama svijeta, a sve je veća i potražnja operatora širom svijeta za profesionalnim uslugama", rekao je Carl-Henric Svanberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

[22.07.2009.] Korporacija Ericsson i Telefónica O2 UK potpisali su višegodišnji ugovor u području upravljanih usluga. Ericsson će osigurati održavanje na terenu i druge usluge za 2G i 3G mreže ovog operatora.

[17.07.2009.] U prostorima Tele2 Hrvatska održana je press konferencija čija je tema bila odlična suradnja naše kompanije s Tele2 Hrvatska. Korporacija Ericsson uvrstila je Tele2 Hrvatska u skupinu tvrtki posebne kategorije uspješnih suradnji. Razloge i detalje koji su prethodili ovom vrijednom priznanju predstavili su Johan Granlund, predsjednik uprave Tele2 Hrvatska te Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

[14.07.2009] Ericsson je završio najveću globalnu nadogradnju mreže u radu u rekordnom vremenu. S ciljem poboljšanja kvalitete usluge za više od 13 milijuna indijskih korisnika Vodafone Essara, u 4 ključne zone koje uključuju i tri velika grada, Ericsson je zamijenio GSM bazne stanice na više od 10.500 lokacija.

[07.07.2009.] Ericsson je, u području fiksnog širokopojasnog pristupa, ugovorio poslove s tri kineska operatora. Milijuni korisnika u inicijalnih devet kineskih provincija moći će, temeljem ovog ugovora, gledati televiziju visoke definicije kao i koristiti širokopojasni pristup velike brzine te kvalitetne glasovne usluge.

[01.07.2009.] Ericsson je potpisao licencne ugovore vezane uz ključne LTE patente. Ericsson posjeduje najsnažniji portfelj LTE patenata u industriji i na ovaj način preuzima vodstvo u daljnjem širenju LTE tehnologije s ciljem razvoja tržišta. Ovo je nadogradnja aktualnog korporacijskog globalnog programa licenciranja za GSM/WCDMA tehnologije iz kojeg je do sada nastalo preko 80 ugovora, uz značajan prihod.

Lipanj

[29.06.2009.] Prvi Poslovni inovacijski forum održan je u Stockholmu 23. i 24. lipnja za novinare iz 33 zemlje svijeta, među njima i iz Hrvatske. Tijekom zgusnutog programa novinari su sudjelovali na prezentacijama brojnih Ericssonovih menadžera i stručnjaka kao i predstavnika obrazovnih institucija i fakulteta, nezavisnih analitičara te stratega razvoja telekomunikacija i informacijsko komunikacijskih tehnologija.

[26.06.2009.] Prema odluci Upravnog odbora Ericssona Hans Vestberg je imenovan za predsjednika i glavnog izvršnog  direktora (CEO) kompanije koji stupa na dužnost 1. siječnja 2010. godine. Trenutačno, gospodin Vestberg obavlja dužnost financijskog direktora i izvršnog potpredsjednika. Hans Vestberg će naslijediti Carla-Henrica Svanberga, koji preuzima dužnost predsjedavatelja kompanije BP, koja je četvrta po veličini u svijetu.

[17.06.2009.] Dividenda za poslovnu 2008. godinu isplatiti će se 24. lipnja 2009. godine.

[16.06.2009.] T- Mobile Makedonija, vodeći makedonski operater uvodi mobilne širokopojasne usluge za 1.3 milijuna svojih pretplatnika, utemeljene na Ericssonovoj WCDMA/HSPA tehnologiji. Tvrtke su potpisale četverogodišnji ugovor za nacionalnu mrežu utemeljenu na HSPA te za modernizaciju paketne mreže

[09.06.2009.] Ericsson je objavio vijest o potpisivanju ekskluzivnog ugovora s operatorom 3 Italia, koji uključuje i sedmogodišnju modernizaciju te nadogradnju postojeće WCDMA/HSPA mreže Ericssonovom tehnologijom i mrežnom arhitekturom. Ugovor također sadrži i proširenje postojećeg sporazuma o upravljanim uslugama.

[02.06.2009.] Mr. sc. Darko Milinović, ministar zdravstva i socijalne skrbi RH i mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle zaključili su 2. lipnja, 55 milijuna kuna vrijedan, ugovor o nabavi računalne opreme i softvera radi nadogradnje nacionalnog IT sustava primarne zdravstvene zaštite (PZZ). Posao uključuje i održavanje, instalaciju te implementaciju novih funkcionalnosti u već postojeći IT sustav PZZ RH.

Svibanj

[28.05.2009.] MIPRO 2009 u Opatiji je, od 25. do 29. svibnja 2009, okupio sudionike iz 30 zemalja. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle primila je tijekom svečanosti otvorenja, povelju koja je kompaniji, povodom njene 60-obljetnice poslovanja, dodijeljena za posebne zasluge u razvoju informacijske i komunikacijske tehnologije, elektronike i mikroelektronike u Hrvatskoj.

[27.05.2009.] Dioničko društvo Ericsson Nikola Tesla održalo je 26. svibnja 2009. godine Glavnu skupštinu. Na Skupštini je bilo prisutno 81.583.700 kuna kapitala, što iznosi 61,27% od ukupnog temeljnog kapitala društva što je dovoljno da sve donesene odluke budu pravovaljane.

[25.05.2009] Ericsson i TeliaSonera u Stockholmu su postavili prvi komercijalni Long-Term Evolution (LTE) site u svijetu što predstavlja važan korak u ostvarivanju mobilne digitalne „autoceste“. LTE će promijeniti korisnički doživljaj mobilnog širokopojasnog pristupa omogućivanjem iznimno visokih brzina prijenosa potrebnih za usluge poput internetskog TV programa, mobilnog video bloga, online video igara i mobilnog ureda.

[18.05.2009.] Dizajn godišnjeg izvještaja Ericssona Nikole Tesle za 2007. godinu, potpisan od TRIDVAJEDAN tima, osvojio je Europsku nagradu za dizajn pod nazivom ED Awards u kategoriji godišnjih izvještaja. Nagrada je uručena 17. svibnja na svečanoj ceremoniji u Zürichu.

[15.05.2009.] Ericsson je potpisao ugovor o daljnjem razvoju i upravljanju gradskom mrežom neovisnom o operatoru, u gradu Hudiksvallu, Švedska. Ovo je prvi puta da je Ericsson preuzeo širenje i rad gradske mreže.

[06.05.2009.] Ericsson Nikola Tesla ugovorio je na ruskom tržištu nove poslove ukupne vrijednosti više od 19,5 milijuna kuna. Ugovore je komentirala Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle: „Novi poslovi na ruskom tržištu zaključeni su u snažnoj konkurenciji. Najsuvremenija rješenja i oprema uz mnogobrojna iskustva naših stručnjaka u različitim zahtjevnim projektima rezultirali su našim odabirom."

[05.05.2009.] Korporacijski godišnji izvještaj o društvenoj odgovornosti i održivosti za 2008. godinu izdan je 4. svibnja, a govori o Ericssonovim tekućim aktivnostima usmjerenim ka svladavanju izazova u području očuvanja okoliša što će dugoročno utjecati na ekonomske i društvene promjene.

Travanj

[30.04.2009.] Carl-Henric Svanberg, Ericssonov predsjednik i generalni direktor, komentira:
„Na početku ove godine ostvarili smo najveći rast poslovanja na tržištu te pozitivnu maržu, ali uz slabiji novčani tok."

[29.04.2009.] Komentirajući rezultate poslovanja Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, istaknula je sljedeće: „Naše poslovanje se u prvom tromjesečju ove godine razvijalo dobro, uzevši u obzir trenutačno tržišno okruženje."

[22.04.2009.] Tijekom dvodnevnog službenog posjeta Republici Hrvatskoj, Princ Albert II od Monaka posjetio je kompaniju Ericsson Nikola Tesla,  jednu od najuspješnijih hrvatskih tvrtki i ujedno članicu globalne korporacije Ericsson. Tom je prigodom razgovarao s mr. sc. Gordanom Kovačević, predsjednicom Ericssona Nikole Tesle, koja mu je prezentirala djelatnost kompanije te njezine odgovornosti na regionalnom i globalnom tržištu.

[15.04.2009.] Ericsson i Telenor Sweden potpisali su prvi ugovor vezan uz Ericssonov Business Communication Suite (BCS). Ovim ugovorom, Ericsson će na temelju kolaboracijskih usluga unaprijediti multimedijska iskustva Telenorovim poslovnim korisnicima u Švedskoj.

[14.04.2009.] Ovogodišnji, već tradicionalni Dan novih tehnologija (DaNTE) održan je 10. travnja u riječkoj gradskoj vijećnici uz sudjelovanje uglednih hrvatskih stručnjaka iz znanosti, gospodarstva i lokalne uprave.

[07.04.2009.] Ericsson Nikola Tesla potpisao je s operatorima T-Com Crna Gora i T-Mobile Crna Gora nove poslove vrijedne 8,2 milijuna kuna.

[03.04.2009.] Ericsson nastavlja povećavati HSPA brzine što će poboljšati doživljaj korisnika i potpomoći održivi razvoj mobilnog širokopojasnog pristupa. Veće brzine prijenosa omogućit će korisnicima vrlo brzu vezu. Klik na web link prilikom ove brzine dovodi do trenutačnog učitavanja stranice, čak i kada je mnogo korisnika prisutno istodobno.

[01.04.2009.] Ericsson Nikola Tesla je na tržištu Ruske Federacije i Moldavije ugovorio nove izvozne poslove ukupne vrijednosti 11,2 milijuna kuna.

Ožujak

[27.03.2009.] U Rektoratu Sveučilišta u Rijeci svečano je potpisan  Sporazum o znanstveno-istraživačkoj i obrazovnoj suradnji između Sveučilišta u Rijeci i kompanije Ericsson Nikola Tesla iz Zagreba. U ime Sveučilišta sporazum je potpisao rektor, akademik Daniel Rukavina, a u ime Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica kompanije.

[26.03.2009.] Glavna skupština Društva održat će se 26. svibnja 2009. godine u 16 sati u prostorijama Društva u Zagrebu, Krapinska 45.

[25.03.2009.] Vodafone UK i Ericsson objavili su sedmogodišnji ugovor vezan uz održavanje i rad 2G i 3G radio pristupnih mreža britanskog operatora. Ovim ugovorom dogovoren je i prelazak 350 zaposlenika u Ericsson planiran početkom svibnja.

[23.03.2009.] Ovogodišnja četverodnevna iSite korisnička konferencija okupila je, unatoč krizi, oko 150 sudionika iz Hrvatske, a po prvi puta i goste-klijente iz inozemstva.

[19.03.2009.] Telecom Arena 2009. – regionalna konferencija o elektroničkim komunikacijama po peti se put održava u zagrebačkom hotelu Westin. Konferencija je okupila vodeće stručnjake u području  ICT industrije,  predstavnike regulatornih tijela, državne i lokalne samouprave, poslovnog  sektora i članove uprava telekom i IT sektora.

[18.03.2009.] U želji da  studentima zagrebačkog  Fakulteta elektrotehnike i računarstva pruže uvid u mogućnosti zaposlenja i razvoja karijere Savez studenata FER-a i KSET organizirali su, već tradicionalni, sajam  poslova i karijera „Job Fair“. Susret studenata i predstavnika Ericssona Nikole Tesle održan je u srijedu 18. ožujka, u Sivoj vijećnici na FER-u.

[17.03.2009.] Ericsson je, prvi u svijetu, uz VDSL2 (Very-High-Bit-Rate Digital Subscriber Line 2) temeljenu tehnologiju demonstrirao brzinu prijenosa podataka veću od 0,5 Gbps. Ovo će operatorima omogućiti visoke performanse uz troškovnu učinkovitost , a posebice je usmjereno osiguravanju potrebnih transmisijskih kapaciteta u radio pristupnoj mreži te poslovnim i rezidencijalnim korisnicima.

[12.03.2009.] Mr.sc.Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, na press konferenciji predstavila je poslovne rezultate kompanije u 2008., izrazivši zadovoljstvo ostvarenim rezultatima. Iako je riječ o veoma zahtjevnoj poslovnoj godini, Ericsson Nikola Tesla poslovao u skladu s planovima – stabilno i s tendencijom rasta.

[06.03.2009.] U Staroj gradskoj vijećnici održana je konferencija „Digitalni gradovi – interaktivne inteligentne zajednice“, u suorganizaciji Gradske skupštine Grada Zagreba i tvrtke Infoarena. Pokrovitelji skupa bili su Hrvatska udruga za razvoj informacijskog društva i Udruga gradova. Na konferenciji su zapaženo sudjelovali stručnjaci Ericssona Nikole Tesle.

[06.03.2009.] Imenovanje Carl-Henrica Svanberga, predsjednika i generalnog direktora Ericssona dodatna je potvrda važnosti telekomunikacija u postizanju održivog razvoja i smanjivanju razlika između razvijenih zemalja I zemalja u razvoju. Ovo imenovanje također daljnje podupire Ericssonovo nastojanje da pomogne u ostvarivanju Milenijskih ciljeva razvoja (Millennium Development Goals) koji imaju intenciju smanjiti siromaštvo u svijetu.

Veljača

[26.02.2009.] Na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu objavljena je lista 100 korporacija vodećih u svijetu u području održivosti na kojoj se nalazi i Ericsson. Kako analiza pokazuje, pripadnost ovoj listi predvodnika u održivosti važan je indikator dobrog rukovođenja, agilnosti i spremnosti na buduće izazove.

[24.02.2009.] Ericsson i Telecom Italia uvode brzinu od 28 Mbps u mrežu ovoga operatora. Navedena izvedba uključuje Multiple Input and Multiple Output (MIMO) tehnologiju, a Milano će postati prvi talijanski “ultra-broadband city“, s brzinama downloada od 28 Mbps, a uploada od 5.8 Mbps

[18.02.2009.] Ericsson od nedavno mobilnim operatorima nudi inovativna rješenja Pixl8r inicijativu te Social Media Portal, namijenjene sve popularnijem društvenom umrežavanju. Navedene tehnologije nude prijateljima iz različitih mreža jednostavno dijeljenje sadržaja generiranih od strane samih korisnika.

[12.02.2009.] Ericsson, u suradnji s Telefónicom, jednom od najvećih telekomunikacijskih kompanija u svijetu, ispituje multimedijske aplikacije temeljene na Rich Communication Suite (RCS) standardu. To je, globalno, prva demonstracija interoperativnih naprednih komunikacijskih usluga ove vrste uživo.

[10.02.2009.] S kupcem "Interdnjestrcom" iz Tiraspolja, grada na istoku Moldavije, Ericsson Nikola Tesla je potpisao ugovor o isporuci širokopojasnog pristupa. Ericssonov Ethernet DSL Access (EDA) u tehnologiji ADSL2+ omogućit će ovom operatoru ponudu atraktivnih internetskih usluga njegovim korisnicima.

[06.02.2009.] U sklopu Vipnetovog Dana tehnologije održanog 5. veljače uspješno je testirana i demonstrirana najnovija tehnologija za mobilni broadband HSPA+ uz brzinu do čak 21 Mbps za skidanje podataka s Interneta. Vipnet je drugi mobilni operator na svijetu koji je to postigao, a novu tehnologiju predstavio je uz podršku Ericssona Nikole Tesle.

[05.02.2009.] Konferencija „Promjene u gradovima – Deloitte“ održana je u hotelu Westin, 3. veljače 2009. godine pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednika RH g. Stjepana Mesića.  Boris Drilo, direktor inovacija, marketinga i razvoja portfelja Ericssona Nikole Tesle, prezentirao je ulogu ICT-a u razvoju gradova.

[03.02.2009.] Ericsson Nikola Tesla je na tržištu Ruske Federacije , Bjelorusije i Gruzije ugovorio nove izvozne poslove ukupne vrijednosti od 10,8 milijuna kuna.

Siječanj

[28.01.2009.] Malteška kompanija Melita, osiguravatelj telekomunikacijskih usluga i usluga kućne zabave prva će u svijetu integrirati HSPA mobilni širokopojasni pristup u postojeću kabelsku TV mrežu, tako da će mobilni širokopojasni pristup dodati svojoj ponudi televizijskih, internetskih te usluga fiksne telefonije.

[22.01.2009.] Ericsson i TeliaSonera objavili su potpisivanje ugovora vezanog uz komercijalnu LTE mrežu. Izvedba 4G mobilne širokopojasne mreže ponudit će najviše brzine podatkovnog prijenosa ikada realizirane uz najbolju interaktivnost i kvalitetu. Ova će mreža pokriti švedski glavni grad Stockholm, a ugovor je prva Ericssonova komercijalna izvedba LTE tehnologije.

[21.01.2009.] „Dobro smo poslovali u 2008.“, zaključuje Carl-Henric Svanberg, Ericssonov predsjednik i generalni direktor. „Ukupna prodaja u 2008. je u odnosu na rezultat u prethodnoj godini narasla za 11% zahvaljujući velikom interesu za naš cjelokupni portfelj na svim našim tržištima u svijetu.

[15.01.2009.] P&T Luxembourg, vodeći luksemburški operator izabrao je Ericsson za zamjenu njegove postojeće nacionalne pristupne mreže najsuvremenijom WCDMA/HSPA funkcionalnošću, što će mobilnim korisnicima P&T–ove LUXGSM mreže omogućiti napredne usluge širokopojasnog pristupa Internetu velike brzine.

[13.01.2009.] S krajnjim korisnikom TTTS, filijalom glavnog uzbekistanskog operatora za fiksnu telefoniju Uzbektelekom, potpisan je i registriran ugovor za isporuku suvremene fiksne telekomunikacijske opreme, rješenja i usluga. Vrijednost ugovora je oko 12 milijuna kuna.