Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla na konferenciji „Digitalni gradovi“ 
Budućnost gradova - interaktivne inteligentne zajednice

U Staroj gradskoj vijećnici održana je konferencija „Digitalni gradovi – interaktivne inteligentne zajednice“, u suorganizaciji Gradske skupštine Grada Zagreba i tvrtke Infoarena. Pokrovitelji skupa bili su Hrvatska udruga za razvoj informacijskog društva i Udruga gradova.

 

Okupljenim gradonačelnicima i predstavnicima lokalne uprave prezentirane su mogućnosti i rješenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija za podizanje učinkovitosti državnog i lokalnog sustava uprave.


Svoja dosadašnja iskustva, ali i planove, prezentirali su predstavnici Zagreba, Rijeke, Pule i Zadra, a zanimljiva diskusija uslijedila je na okruglom stolu na temu: „Kako pomoći i usmjeriti razvoj inteligentne zajednice“. Panelisti su bili Tatjana Holjevac, predsjednica zagrebačke Gradske skupštine, Slavko Vidović, Infodom, Nenad Prelog, MVPEI RH, Miho Pitarević, Hrvatska udruga za razvoj informacijskog društva, Željko Batistić, B.net, Vojkan Gavrilović, Gisdata, Mladen Mauher, MMC, Vanja Smokvina, Grad Rijeka, Ljubomir Miščević, Arhitektonski fakultet u Zagrebu i Mario Ravić, Ericsson Nikola Tesla.

 

Razmatrana su pitanja spremnosti gradova za pomak prema inteligentnim zajednicama kao i moguća rješenja u području regulative, tehnoloških usmjerenja i financiranja investicija. „Investicije u širokopojasne mreže gradova, kroz korištenje rješenja za ključne gradske projekte u domenama prometa, javne zaštite i zdravstvene skrbi u kojima se primjenjuju najnovije tehnologije, temelj su izgradnje pametnih gradova“, istaknuo je kompanijin stručnjak Mario Ravić.                      


U tematskom bloku ICT rješenja, Dinko Šarić, u Ericssonu Nikoli Tesli odgovoran za napredne tehnologije i servise unutar jedinice ICT rješenja za državne institucije i poduzeća, održao je prezentaciju o naprednim prometnim rješenjima za inteligentne gradove. Ključne poruke prezentacije su da primjena suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija gradovima olakšava razvoj prometnog sustava te da je pravovremeno informiranje o prometnoj situaciji, kako građana tako i gostiju grada, jedan od najvažnijih elemenata modernog prometnog sustava.

 

Svoje viđenje i rješenja za inteligentne gradove prezentirali su i Infodom, Simenes IT Solutions and services, IBM Hrvatska, Gisdata i B.Net.       


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle