Search
Hrvatska
Ericssonov izvještaj o poslovanju u četvrtom tromjesečju 2008. i tijekom cijele prošle godine 
Korporacija Ericsson - Dobro smo poslovali
  • Neto prodaja ostvarena u četvrtom tromjesečju 2008. iznosi 6,13 milijardi eura, što je porast od 23% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a za cijelu godinu je ostvarena neto prodaja od 19,11 milijardi eura, što je porast od 11% u odnosu na prethodnu godinu.
  • Operativna dobit u četvrtom tromjesečju 2008. iznosi 841,7 milijuna eura, a za cijelu godinu 2,19 milijardi eura.
  • Operativna marža u četvrtom tromjesečju 2008. iznosi 13,7%, a za cijelu godinu 11,4%.
  • Novčani tok u četvrtom tomjesečju 2008. iznosi 640,4 milijuna eura, a za cijelu godinu 2,20 milijardi eura.
  • Neto dobit ostvarena u četvrtom tromjesečju 2008. iznosi 375,1 milijun eura, a za cijelu godinu 1,07 milijardi eura.
  • Zarada po dionici u četvrtom tromjesečju 2008. je 0,11 eura, a za cijelu godinu 0,32 eura.
  • Uprava predlaže isplatu dividende od 0,17 eura po dionici

Premda je objava rezultata poslovanja korporacije Ericsson bila najavljena za kraj mjeseca, izvještaj je, u dogovoru s burzom, objavljen danas, 21. siječnja jer su postignuti rezultati bolji od očekivanih.

 

„Dobro smo poslovali u 2008.“, zaključuje Carl-Henric Svanberg, Ericssonov predsjednik i generalni direktor. „Ukupna prodaja u 2008. je u odnosu na rezultat u prethodnoj godini narasla za 11% zahvaljujući velikom interesu za naš cjelokupni portfelj na svim našim tržištima u svijetu. Tečajne promjene su na taj rast imale veoma mali utjecaj. Naročito je rasla prodaja profesionalnih komunikacijskih usluga. Operativne marže, izuzevši rezultate Sony Ericssona, također su u porastu. Naša je financijska pozicija veoma dobra uz neto gotovinu od 3,2 milijarde eura. Sony Ericsson pogođen je globalnom finacijskom krizom te padom potražnje za korisničkim portfeljem, a kao odgovor na ovu situaciju već su poduzete odgovarajuće mjere.

 

Tijekom 2008. otprilike 650 milijuna novih mobilnih pretplatnika se pridružilo postojećoj globalnoj bazi, pa smo dosegli granicu od 4 milijarde. Prošla godina bit će u našoj industriji zapamćena i po snažnom prodoru mobilnoga širokopojasnoga pristupa. Komunikacija je osnovna ljudska potreba. Ona ima ključnu ulogu u razvoju održivoga i prosperitetnoga društva, što sagledavamo kao temelj dobrih izgleda za daljnji dugoročni uspjeh industrije. Ekonomska recesija širi se svijetom, međutim, njen utjecaj na globalno tržište mobilnih komunikacijskih mreža ne bi trebao biti velik budući da većina operatora ima solidne financijske rezultate, promet u njihovim mrežama je u snažnom porastu, a spektar usluga koje podržavaju prilično širok. Teško je, međutim, predvidjeti na koji način će kriza dalje utjecati na potrošački segment i kako će na to reagirati operatori. Naš posao u segmentu infrastrukture nije do sada pogođen krizom, no bilo bi nerazumno očekivati da će tako ostati i tijekom ove godine.


Naše ciljeve u području optimizacije operativnih troškova smo u 2008. premašili, no i u ovoj godini nastavljamo brinuti o troškovima.


Mi ćemo se i dalje maksimalno oslanjati na sinergiju naših tehnologija i graditi nove prilike za poslovanje u području transformacije postojećih sustava u mreže temeljene na internetskom protokolu. Zaključujemo da su uštede koje smo postigli tijekom 2008. rezultat efikasnijega načina rada, pa svoju strategiju nećemo mijenjati,“ komentira Ericssonove rezultate poslovanja u prošloj godini Carl-Henric Svanberg.

Naglasci iz izvještaja

Ericssonova prodaja je u četvrtom tromjesečju 2008. narasla za 23%, dok je ukupna godišnja prodaja porasla za 11%. Bruto marža u četvrtom tromjesečju je iznosila 35,2% , dok bruto marža za cijelu prošlu godinu iznosi 36,8%.
Operativni troškovi kao postotak ukupne prodaje za prošlu godinu iznosili su 27%, što je smanjenje za 1% u odnosu na 2007.
Neto dobit je u četvrtom tromjesečju iznosila 375,1 milijun eura, a neto dobit za cijelu prošlu godinu je 1,07 milijardi eura. Novčani tok iz operativnih aktivnosti dosegao je 640,4 milijuna eura u četvrtom tromjesečju 2008., a novčani tok za cijelu godinu iznosi 2,20 milijardi eura.

 

Prodaja u području mreža porasla je u četvrtom tromjesečju 2008. za 22%, a tijekom cijele godine zabilježen je porast od 10%. Prošla godina donijela je još jedan rekord u isporuci GSM sustava, a trenutačno u svijetu Ericsson radi na pokretanju mnogih novih 3G sustava. Mobilni širokopojasni prijenos etablirao se kao veoma uspješan industrijski segment, a LTE se tijekom prošle godine nametnuo kao vodeći standard u ovom području. U siječnju ove godine Ericsson je potpisao svoj prvi komercijalni ugovor za LTE sustav.
Prodaja profesionalnih usluga narasla je za 34% u četvrtom tromjesečju 2008., a u cijeloj prošloj godini za 14%. Rasla je i prodaja upravljanih usluga, konzaltinga i integracijskih usluga. Prodaja u području multimedije također je rasla: 4% u tromjesečju i 13% u cijeloj godini.

 

Kada je riječ o tržišnim područjima, ističemo da je u Zapadnoj Europi prodaja porasla za 5% u tromjesečju, a pala za 2% tijekom cijele godine. U Srednjoj i Istočnoj Europi, Srednjem istoku i Africi prodaja je u tromjesečju porasla za 24%, a u cijeloj godini za 9%.
Na tržištima Azije i Pacifika prodaja je porasla za 49% u tromjesečju, a u cijeloj godini za 16%.  Zabilježen je i porast prodaje u Latinskoj Americi, i to za 16% u tromjesečju, a 25% u cijeloj godini te u Sjevernoj Americi: 13% u tromjesečju i 34% u cijeloj godini.

Razvoj tržišta

Daljnji razvoj i rast komunikacija Ericsson sagledava u svjetlu činjenice da je komunikacija, kao osnovna ljudska potreba, temelj za stvaranje društvenoga prosperiteta. Ericsson je kao tehnološki lider u industriji dobro pozicioniran da predvodi ovaj razvoj. Korporacija očekuje da će tekuća globalna financijska kriza neizostavno imati određeni utjecaj na poslovanje kompanije, ali naglašava da su konačni dometi toga utjecaja za sada nepredvidivi. Ericsson, međutim prati svjetske trendove i događanja te razrađuje moguće scenarije kojim će odgovoriti na buduće izazove.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle