Search
Hrvatska
Korporacija Ericsson objavila rezultate poslovanja u trećem tromjesečju 2009.  
Poslovanje
  • Neto prodaja u trećem tromjesečju iznosi 4,53 milijarde eura dok je u istom razdoblju prethodne godine iznosila 4,8 milijardi eura, što je pad od 4% za usporedne stavke te pad od 12% usklađeno za tečajne razlike
  • Operativna dobit 1) prije rezultata od joint ventures (JVs) kompanija, iznosi 537,1 milijun eura dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila 546,9 milijuna eura.
  • Operativna marža 1) prije JVs iznosi 11.7% (11.5%)
  • Udio u rezultatu od JVs kompanija 1) iznosi  -146,5 milijuna eura (0 eura)
  • Dobit nakon financijskih stavki 1) iznosi 390,6 milijuna eura (605,5 milijuna eura)
  • Troškovi restrukturiranja 263,7 milijuna eura (185,5 milijuna eura), isključujući JV kompanije
  • Neto dobit iznosi 78,1 milijuna eura (283,2 milijuna eura)
  • Zarada po dionici iznosi 0,024 eura (0,087 eura)
  • Novčani tok iznosi 2) 673,8 milijuna eura (263,7 milijuna eura)
  1. isključujući troškove restrukturiranja
  2. isključujući odljeve novca za restrukturiranje od 117,2 milijuna eura (29,2 milijuna eura) i dividendu od Sony Ericssona od 136,7 milijuna eura u trećem kvartalu 2008.

 

Carl-Henric Svanberg, Ericssonov predsjednik i generalni direktor, komentira:
"Prodaja mrežne opreme je u padu što je rezultat slabije potražnje u trenutačnim težim prilikama na tržištu. Bez obzira na manje količine, marže u mrežnom području ostaju stabilne. Snažni rast u području profesionalnih usluga se nastavlja. Naše aktivnosti u području smanjenja troškova odvijaju se bolje od plana uz daljnje mogućnosti za poboljšanje učinkovitosti i uštede.

 

Kao što sam rekao i u prethodnim izvještajima, ekonomska klima utječe na svjetsko tržište mobilne infrastrukture, a kreditna okolina je i dalje nepovoljna na više tržišta u razvoju. Ipak, druga tržišta koja uključuju i vodeće svjetska gospodarstva poput Kine, Indije, SAD-a i Japana pokazuju dobar napredak.

 

U tijeku je pomak tehnologije s glasovne telefonije na mobilni širokopojasni pristup. Broj korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa, kao i promet ostvaren u ovim mrežama rastu vrlo brzo i u konačnici će povezivati milijarde ljudi na internet. Ovaj pomak dolazi uz već predviđeni pad GSM prodaje, ubrzan trenutačnom recesijom, koji još nije nadoknađen rastom u području mobilnog širokopojasnog pristupa.


Naše usluge se dobro razvijaju. Premda su upravljane usluge često u središtu pozornosti, sistemska integracija i savjetodavne usluge imaju sve veći značaj. Marže u području usluga su stabilne bez obzira na negativne utjecaje inicijalnih troškova u trećem tromjesečju za servisne ugovore Sprinta i Zaina, kao i reducirane ciljeve i transformacijske troškove u obnovljenom ugovoru u području upravljanih usluga u Italiji.Krajem rujna, sa zadovoljstvom smo prihvatili bivše Sprintove zaposlenike u korporaciju Ericsson, a uskoro ćemo, isto tako, uključiti i bivše Nortelove zaposlenike. Ova činjenica, uz kapitalne ugovore s kompanijama Verizon, AT&T i Metro PCS u mobilnom i fiksnom širokopojasnom pristupu, Ericsson čini vodećim osiguravateljem telekomunikacijske tehnologije i usluga u Sjevernoj Americi.

 

Bez obzira što trenutačno ekonomsko okružje utječe na sve dijelove društva, dugoročni temelji naše industrije ostaju solidni. Mobilna telefonija dostiže penetraciju iznad svih očekivanja. Očekujemo da mobilni širokopojasni pristup pokaže sličan rast u predstojećem razdoblju, upravo stoga što će velika većina svjetske populacije moći pristupiti internetu samo preko mobilne tehnologije. Vrlo smo dobro pozicionirani za vodstvo u našem području", zaključio je Carl-Henric Svanberg.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle