Search
Hrvatska
HSPA Evolution 
Ostvarena nova rekordna brzina 3G mreže
  • ostvarena brzina od 42 Mbps u HSPA tehnologiji na komercijalnim proizvodima – prvi puta u svijetu
  • povećava brzinu svakom korisniku uz trenutačni pristup
  • omogućeno samo uz nadogradnju softvera

Mobilni širokopojasni pristup na temelju HSPA tehnologije nastavlja se razvijati. U svijetu koji karakterizira stalna potražnja za većim brzinama, vodeći operatori žele nadograditi mreže s ciljem da korisnicima omoguće bolji doživljaj. Vodeći operatori nedavno su prisustvovali Ericssonovoj demonstraciji njegove najnovije tehnologije za mobilni širokopojasni pristup, HSPA Evolution uz brzinu od 42 Mbps, u blizini Stockholma, Švedska. Ovo je prvi puta u svijetu da je ovakva brzina postignuta na komercijalno dostupnim proizvodima. Do ove demonstracije najveća brzina iznosila je 28 Mbps.

 

Veće brzine korisnicima omogućuju pravi doživljaj trenutačnog pristupa željenim sadržajima. Nova dual carrier tehnologija može se implementirati samo nadogradnjom softvera i udvostručuje brzinu korisnicima u ćeliji mobilne mreže, čak i korisnicima na rubu ćelije gdje su najčešće niže performanse. Ovo će također povećati kapacitet te će operatori moći isporučiti više gigabajta po baznoj stanici i tako smanjiti troškove isporuke mobilnog širokopojasnog pristupa korisnicima.

 

Komercijalno dostupan hardver i softver korišten je uz prvi komercijalni chipset za dual carrier tehnologiju brzine 42 Mbps. Prosječna brzina downloada koju su korisnici postigli u probnom radu bila je izvrsnih 41.5 Mbps. 42 Mbps je vršna brzina downlinka mreže. Realne brzine downloada koje korisnici ostvaruju su manje i mogu varirati u ovisnosti o zagušenju, udaljenosti od bazne stanice, lokalnim uvjetima, hardveru, softveru i drugim čimbenicima.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle