Search
Hrvatska
Uz podršku Ericssona Nikole Tesle 
Vip mreža prenosi podatke brzinom do čak 21 Mbps

U sklopu Vipnetovog Dana tehnologije održanog 5. veljače uspješno je testirana i demonstrirana najnovija tehnologija za mobilni broadband HSPA+ uz brzinu do čak 21 Mbps za skidanje podataka s Interneta. Vipnet je drugi mobilni operator na svijetu koji je to postigao, a novu tehnologiju predstavio je uz podršku Ericssona Nikole Tesle. 


Vip mreža podržavat će najnovije HSPA+ brzine već u proljeće u većim gradovima, a korisnici će tada osjetiti znatno povećanje kapaciteta mreže i brže skidanje podataka bez obzira koje brzine podržavaju njihovi Vodafone Mobile Connect uređaji za pristup internetu. Za pune HSPA+ brzine potrebni su novi uređaji za pristup Internetu, a očekuje se da će ih proizvođači početi isporučivati na tržište u drugoj polovici godine. Ujedno, Vipnet je započeo uvoditi HSUPA 5,7 tehnologiju koja nudi gotovo četiri puta veće brzine za podizanje podataka.

 

Uz to, u sklopu istoga događanja predstavljena je i testna faza DVB-H (Digital Video Broadcast-Handheld) standarda za besplatno gledanje televizijskih programa.


“Rezultati testiranja novih tehnologija i standarda pokazuju da će korisnici moći još kvalitetnije koristiti prednosti mobilnih telefona i broadbanda u našoj mreži. Vipnet se ovim testiranjima priprema za nastavak značajnih investicijskih ciklusa koje smatramo nužnima i u vremenu krize i vjerujemo da naša industrija mobilnih komunikacija mora pratiti najsuvremenija tehnološka kretanja,”
naglasio je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

 

“Veliko mi je zadovoljsvo što smo podržali našeg partnera u demonstraciji HSPA+ tehnologije, čime je Vipnet među prvima u svijetu predstavio mogućnosti koje ova tehnologija donosi. Tehnološki gledano, ovo rješenje je s infrastrukturne strane već dobavljivo, a s aspekta krajnih korisnika, vjerujem da će brzina skidanja podataka s interneta od 21 Mbps i brzina podizanja podataka od 5 Mbps, ovisno o dostupnosti korisničkih terminala, biti moguća u drugoj polovici ove godine. Posebno bih naglasio da je neobično važno što Vipnet nastavlja s razvojem HSPA mreže jer time Hrvatska drži korak s razvijenim zemljama, a mobilni broadband kretanje do željenog stupnja broadband penetracije i dodatno ubrzava. Ericsson Nikola Tesla je u tom smislu apsolutno spreman, što smo ovime i dokazali,” zaključuje Miroslav Kantolić, KAM VIPnet i Simobil.

 

Kompanijske komunikacije Ericsona Nikole Tesle