Search
Hrvatska
Potpisan ugovor za komercijalnu LTE mrežu 
Ericsson će izgraditi 4G mrežu TeliaSoneri

Ericsson i TeliaSonera objavili su potpisivanje ugovora vezanog uz komercijalnu LTE mrežu. Izvedba 4G mobilne širokopojasne mreže ponudit će najviše brzine podatkovnog prijenosa ikada realizirane uz najbolju interaktivnost i kvalitetu. Ova će mreža pokriti švedski glavni grad Stockholm, a ugovor je prva Ericssonova komercijalna izvedba LTE tehnologije.

 

Nove funkcije vezane uz prijatelje i umreženost bit će omogućene uz samo 1 klik. Čitanje on-line multimedijskih novina bez napora, kao i gledanje TV programa u HD (high-definition) rezoluciji na zahtjev postat će stvarnost za korisnike ove mreže. Nova 4G mreža omogućit će širokopojasne usluge mobilnim korisnicima na sličan način kao što je to mobilna telefonija učinila s govornom uslugom. Uz performanse u stvarnom vremenu te 10 puta višu brzinu prijenosa podataka u odnosu na današnje mobilne širokopojasne mreže, korisnici će uvijek moći biti spojeni, čak i u pokretu.

 

Ericsson i TeliaSonera započeli su izvedbu mreže u Stockholmu, a komercijalni rad je planiran u 2010. godini. Ericsson će osigurati usluge mrežne implementacije i upravljati mrežom u početnom radu. Ugovor uključuje i dugoročne odnose u kojem će oba partnera zajednički evoluirati način na koji korisnici upotrebljavaju usluge mobilnog širokopojasnog pristupa uz LTE tehnologiju.

O LTE mreži „s kraja na kraj“

LTE sustav temelji se na 3GPP standardima za Long Term Evolution (LTE) radio tehnologiju i System Architecture Evolution jezgrenu tehnologiju. Ericsson će TeliaSoneri isporučiti LTE sustav (4G) koji uključuje LTE radio bazne stanice, koje su dio nove RBS6000 serije, Evolved Packet Core mrežu te mobilnu sporednu vezu s Redbackovim SmartEdge® 1200 usmjeriteljima i najsuvremenijim EDA višepristupnim agregacijskim komutatorom.