Search
Hrvatska
Širokopojasni pristup 
Ericsson prvi u svijetu postigao 0.5Gbps uz VDSL2-temeljeni broadband

Ericsson je, prvi u svijetu, uz VDSL2 (Very-High-Bit-Rate Digital Subscriber Line 2) temeljenu tehnologiju demonstrirao brzinu prijenosa podataka veću od 0,5 Gbps. Ovo će operatorima omogućiti visoke performanse uz troškovnu učinkovitost , a posebice je usmjereno osiguravanju potrebnih transmisijskih kapaciteta u radio pristupnoj mreži te poslovnim i rezidencijalnim korisnicima. 

 

Ericsson je postigao brzinu veću od 0,5 Gbps putem upletene bakrene parice koristeći najsuvremeniju tehnologiju usnopljavanja linija i poništenja preslušavanja u DSL-u nazvanu vectorized VDSL2. Ova tehnologija pogodna je za širenje optike, kao i kombinaciju optike i bakrene žice zadnje milje u radio pristupnoj mreži.

 

Navedena VDSL2-temeljena tehnologija nudi dosad nezabilježene brzine na postojećim bakrenim vodičima i otvara nove mogućnosti operatorima u isporuci širokopojasnih usluga poput IPTV-a. Također, više će korisnika moći koristiti atraktivne širokopojasne usluge poput HDTV-a i video sadržaja na zahtjev.

 

Nova tehnologija omogućuje i korištenje bakrenih mreža za pristupnu vezu za radio bazne stanice, što će ubrzati buduće izvedbe HSPA i LTE-temeljenih usluga mobilnog širokopojasnog pristupa velike brzine.

 

Poništenje preslušavanja svojstveno tehnologiji vectorized VDSL2, omogućuje ekstremno visoke brzine prijenosa „s kraja na kraj“ što poboljšava performanse smanjujući šum koji nastaje od drugih bakrenih parica u istom svežnju kabela. Navedeno povećava kapacitet i doseg te povećava broj korisnika koji mogu biti povezani. Vectoring tehnologija također dokida interferenciju između linija u kablu što značajno poboljšava upravljanje snagom i može smanjiti potrošnju energije.

 

Ova demonstracija postigla je brzine prijenosa od preko 0.5Gbps na duljini od 500m, uz usnopljavanje 6 linija. Standardi za VDSL2 i usnopljavanje su već dostupni, a standardizacija vectoringa je u tijeku i očekuje se do kraja 2009. godine.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle