Search
Hrvatska
Promjena na čelu Ericssona 
Hans Vestberg, od 1. siječnja 2010., postaje predsjednik i glavni izvršni direktor (CEO) Ericssona

Prema odluci Upravnog odbora Ericssona (NASDAQ:ERIC) Hans Vestberg je imenovan za predsjednika i glavnog izvršnog  direktora (CEO) kompanije koji stupa na dužnost 1. siječnja 2010. godine. 


Trenutačno, gospodin Hans Vestberg obavlja dužnost financijskog direktora i izvršnog potpredsjednika. Hans Vestberg će naslijediti Carla-Henrica Svanberga, koji preuzima dužnost predsjedavatelja kompanije BP, koja je četvrta po veličini u svijetu.


Hans Vestberg ima 44 godine i diplomirao je 1991. godine na Fakultetu za Poslovno upravljanje na Sveučilištu u u Uppsali, u Švedskoj. Iste se godine zaposlio u  Ericssonu te je u kratkom roku imenovan na razna rukovodeća mjesta na međunarodnoj razini  i to u Kini, Švedskoj, Čileu, Brazilu i SAD-u. 

 
U razdoblju od 1998. do 2000. godine, bio je financijski direktor za Ericsson u Brazilu. Potom je od 2000. do  to 2002. gospodin Vestberg bio glavni financijski rukovoditelj za Ericsson u Sjevernoj Americi kao i  Ericssonov  revizor za obje Amerike. Od 2002. do  2003. godine Hans Vestberg je obnašao dužnost predsjednika za Ericsson u Meksiku. Postao je viši dopredsjednik i  rukovoditelj poslovne jedinice za Globalne usluge  2003.g. , a 2005. godine je imenovan za Izvršnog dopredsjednika. Na mjesto glavnog financijskog direktora Vestberg je imenovan 2007. godine.


Hans Vestberg je rođen u mjestu Hudiksvall, u Švedskoj, a živi sjeverno od Štokholma. Oženjen je i ima dvoje djece. Gospodin  Vestberg ima u vlasništvu 21,235 Ericssonovih dionica kategorije B (s pravom glasa) i 1,381 dionicu ADS (American Depositary Share).


Michael Treschow, predsjedavajući poslovodnog odbora u Ericssonu kaže: "Hansa Vestberga su na početku njegove karijere prepoznali u Ericssonu kao osobu s izuzetnim rukovodećim sposobnostima. On se dokazao kao izvrstan poznavatelj Ericssonovog poslovanja i ima iskustva u svim Ericssonovim poslovnim djelatnostima. On je odigrao značajnu ulogu u razvoju vodeće pozicije  Ericssona  u poslovanju sa servisima u ovoj grani djelatnosti te se vrijednost tog poslovanja utrostručila uz veliku dobit tijekom petogodišnjeg razdoblja pod njegovim rukovodstvom. Vestberg je stekao veliko međunarodno iskustvo kroz obavljanje dužnosti u trajanju od više od deset godina na tri kontinenta."


"Hans Vestberg će voditi Ericsson u razdoblju kad su od ključne važnosti transformacija mreža telekomunikacijskih operatora i implementacija usluga na temelju IP-sustava, s ciljem nastavka uspješnog stvaranja vrijednosti kompanijskih dionica ."


Sadašnji predsjednik i glavni izvršni direktor (CEO) Ericsson Carl-Henric Svanberg će ostati na dužnosti do kraja godine kad odlazi na novu dužnost  predsjedavajućeg kompanije BP. Gospodin Svanberg će ostati član Poslovodnog odbora, a glavni vlasnici, Investtor i Industrivärden, izrazili su želju da Carl-Henric Svanberg ostane dugogodišnji član Ericssonovog poslovodnog odbora.


Michael Treschow dodaje: "S Carlom-Henricom Svanbergom na čelu, Ericsson je postao najprofitabilnija kompanija u svojoj djelatnosti i njezino mjesto na tržištu se izuzetno učvrstilo.
Sa Svanbergom je razvijena i implementirana najuspješnija strategija u ovoj grani djelatnosti."
"Tijekom proteklih šest godina, broj pretplatnika mobilne telefonije narastao od 1 milijarde do 4 milijarde u svijetu, što je razvoj koji nema usporedbe. Ericsson je jedan od glavnih pokretača toga razvoja sa stalnim rastom udjela na tržištu. Jaka pozicija u sferi GSM-a i stalni rast  investicija u granskom istraživanju i razvoju (R&D) otvorili put prema vodećoj poziciji u mobilnom širokopojasnom pristupu i sustavu 4G/LTE koji se danas instaliraju širom svijeta "


"Strateško preuzimanje je obavljeno na području fiksnih linija i optičkih vlakana kao i na području IP sustava i TV, po čemu je Ericsson jedini igrač u svojoj grani s punim proizvodnim programom za približavanje mobilnih  i fiksnih mreža na bazi sustava IP .  Proizvodi su danas softverski, a  Ericsson je po proizvodnji softvera peta kompanija u svijetu. Istovremeno, usluge su rasle jako brzo pa sad predstavljaju trećinu sveukupne prodaje."


U razdoblju od 2003. do 2008. godine Ericssonov  ukupni godišnji rast je iznosio 12%. Tijekom pet proteklih godina, kompanija je generirala ukupnu dobit u iznosu 103 milijarde od SEK-a, a priljev sredstava je iznosio  101 milijardu od SEK-a. Ukupna vrijednost dividendi kroz petogodišnje razdoblje iznosi 27 milijardi od SEK.


Svanberg je pristupio Ericssonu 8. travnja 2003.g u teškim vremenima kad se kompanija borila s gubicima i restrukturiranjem. Jedna od njegovih prvih mjera je bilo uvođenje filozofije rukovođenja  i  fokusiranja na operativnu izvrsnost.  Kultura i način rada promijenili su kompaniju što je glavni uzrok za njenu današnju dobru profitabilnost.


Michael Treschow kaže: "Vodeće mjesto po tehnologiji i uslugama u kombinaciji s čvrstim odnosima s kupcima te operativnom izvrsnošću ključni su čimbenici za Ericssonov uspjeh.
Hans Vestberg će i dalje provoditi i implementirati tu uspješnu Ericssonovu strategiju."

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle