Search
Hrvatska
Kina 
China Mobile i China Unicom potpisali s Ericssonom okvirne ugovore vrijedne 1,8 milijardi dolara
  • Širenje mreže za daljnji razvoj najbrže rastućeg gospodarstva u svijetu
  • Veća kvaliteta i performanse pridonijet će rastu 56,3 postotne penetracije
  • Brža 3G mreža i veći mrežni kapacitet za milijune zahtjevnijih kineskih korisnika


S potencijalnom bazom od 1,3 milijarde kupaca telekomunikacijski operatori poduzimaju nove korake u daljnjem širenju kineske komunikacijske infrastrukture i povezanih usluga. China Mobile i China Unicom potpisali su s Ericssonom 2G/3G okvirne ugovore.


Živeći u najbrže rastućem gospodarstvu na svijetu u zadnjih 30 godina Kinezi imaju sve veće potrebe i u području tehnologija. Sve više kineskih građana služi se mobilnom komunikacijom. U 2009. godini, priključilo se dodatnih 106 milijuna mobilnih korisnika pa je ukupni broj dosegao 747 milijuna. Uz penetraciju od 56,3 posto, nema znakova smanjivanja potražnje na tržištu. Fiksni širokopojasni pristup također pokazuje snažan rast od 20 posto, a ukupni broj korisnika krajem 2009. godine iznosio je 103 milijuna.


Premda je 99 posto populacije pokriveno mobilnom mrežom postoji potreba za još većim mrežnim kapacitetom s obzirom na povećano korištenje, posebice ne-glasovnih usluga. Iz tog razloga operatori investiraju u povećanje kvalitete i performansi, pogotovo u većim gradovima.


Prema ugovoru s China Mobileom, Ericsson će osigurati radio pristupnu mrežu uključujući radio bazne stanice RBS 6000 i mobilnu soft-switching tehnologiju, što će drastično povećati kapacitet mreže i transformirati ju u IP mrežu. Uz takva rješenja, Ericsson će China Mobileu pomoći da postigne i njegove ciljeve u području štednje energije. Okvirni ugovor vrijedan je 1 milijardu dolara, a bit će implementiran tijekom 2010. godine.


Na temelju ugovora s China Unicomom, Ericsson će osigurati bržu 3G mrežu uz HSPA Evolution tehnologiju što će omogućiti veću brzinu i veće zadovoljstvo korisnika. Uz to Ericsson će daljnje proširiti suradnju s China Unicomom u području IP i širokopojasnog pristupa, isporukom IP usmjeritelja, svjetlovodnih tehnologija GPON i 40G WDM kao i IP multimedijskog podsustava (IMS). Okvirni ugovor vrijedan je 800 milijuna dolara, a bit će implementiran tijekom 2010. godine.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle