Search
Hrvatska
Ericsson Nikola Tesla na skupu DaNTe 2010 
Nove tehnologije za višu kvalitetu života

Dobro posjećeni, peti po redu Dan Novih Tehnologija – DaNTe 2010, održan je 4. studenog 2010. u riječkoj Gradskoj vijećnici, u organizaciji Grada Rijeke i hrvatske ICT udruge MIPRO. Značajan doprinos ovogodišnjem programu dali su i stručnjaci Ericssona Nikole Tesle prezentacijom tema posvećenih ICT rješenjima u prometnom i komunalnom sektoru te u zdravstvu.

Skup koji je napunio gradsku vijećnicu, otvorili su mr.sc. Veljko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, mr.sc. Vanja Smokvina, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost grada Rijeke i prof.dr.sc. Petar Biljanović, predsjednik Programskog odbora MIPRO.


Rijeka je već niz godina kontinuirano razvija nove projekte, svjesna da bez suradnje sa znanstvenicima ne može na kvalitetan način koristiti nove tehnologije. Stoga, po primjeni novih tehnologija u radu javne uprave ima status lidera među hrvatskim gradovima pa se zato dio predavanja odnosio na recentne ICT projekte koji su pridonijeli regulaciji prometa u Rijeci te transparentnosti rada gradske uprave.
Znanstveni dvojac za zagrebačkog FER-a pokušao je građanima koji nisu ICT stručnjaci približiti tzv. potrošačko programiranje, a o kvaliteti ovog projekta dovoljno govori činjenica da je za njega zanimanje pokazao čak i Google.


Stručnjak Ericssona Nikole Tesle, Kristijan Meić govorio je o M2M (machine-to-machine) komunikaciji kao podlozi ICT rješenja u prometnom i komunalnom sektoru, a njegov kompanijski kolega Goran Streny predstavio je napredna integrirana bolnička rješenja kao dio cjelokupne informatizacije sustava zdravstva s naglaskom na izazove tržišta bolničkih informacijskih sustava. Završno predavanje o stereotaksijskoj robotičkoj radiokirurgiji te živahna diskusija održana tijekom okruglog stola, potvrdili su da je e-zdravstvo u najširem smislu te riječi jedna od tema s velikim potencijalom za interdisciplinarnu suradnju i daljnji razvoj jer unaprjeđenja u tom području izravno utječu na zadovoljstvo svih građana.

 

Po ocjeni većine sudionika bio je ovo do sada najbolji skup DaNTe te ujedno odlična prilika za razmjenu iskustava u primjeni novih tehnologija, a sve u svrhu povećavanja efikasnosti u javnoj upravi i podizanja kvalitete života u svim segmentima društva.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Više detalja o skupu