Search
Hrvatska
Poslovanje 
Poslovni rezultati korporacije Ericsson u prvom tromjesečju 2010. godine
  • Prodaja iznosi 4,6 milijardi eura, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 5,1 milijardu eura
  • Bruto marža iznosi 39%, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 36%. Porast bruto marže rezultat je povoljnijeg proizvodnog programa te unaprjeđenja efikasnosti.
  • Operativni troškovi smanjeni su na 1,34 milijarde eura, isključujući troškove restrukturiranja, kao rezultat provođenja aktivnosti smanjenja troškova. U istom razdoblju prošle godine operativni troškovi iznosili su 1,39 milijardi eura.
  • Operativna dobit, bez troškova joint ventures (JVs) kompanija i troškova restrukturiranja, iznosi 460,2 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 480,7 milijuna eura
  • Operativna marža stabilna je u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosi 10%
  • Neto financijski rezultat iznosi -20,5 milijuna eura što je rezultat manjih kamatnih stopa i negativnog utjecaja vrednovanja financijske imovine i obveza uslijed kretanja tečaja. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 81,8 milijuna eura.
  • Neto dobit iznosi 133 milijuna eura (u istom prošlogodišnjem razdoblju 184 milijuna eura), a zarada po dionici 0,04 eura (0,055 eura).
  • Novčani tok od operativnih aktivnosti poboljšan je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kao rezultat usmjerenosti kompanije na efikasno upravljanje kapitalom te iznosi 235,2 milijuna eura (-296,6 milijuna eura).


"Prodaja grupe u prvom kvartalu je pala za 9% u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje uz nižu prodaju u segmentu mreža no povećanu u području usluga", komentira Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor Ericssona.


"Prodaja za usporedive jedinice, prilagođena tečajnim razlikama i hedgingu pala je u odnosu na prošlogodišnje tromjesečje za 16%. Prodaja vezana uz govorne usluge, poput 2G, nastavila je pad u ovom tromjesečju, ali je djelomice nadoknađena porastom u području 3G tehnologije. Na prodaju su utjecali i uvjeti poslovanja naših dobavljača.


Bruto marža se poboljšala, na što su pozitivno utjecali proizvodni program te povećana učinkovitost. Novčani tok je bolji u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje. Nastojanja da se ponovno postigne profitabilnost u našim zajedničkim ulaganjima su u skladu s planiranim, a Sony Ericsson je postigao bolje rezultate u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje.


Tržišni uvjeti koji su prevladavali u drugoj polovici 2009. godine nastavili su se i u ovom tromjesečju uz različite investicije operatora po regijama i tržištima. Operatori su na više tržišta u razvoju još uvijek oprezni u investiranju što je utjecalo na prodaju u segmentu mreža dok je područje profesionalnih usluga ostvarilo dobre rezultate.


Tijekom tromjesečja se nastavio porast podatkovnog prometa u mobilnim mrežama, većinom u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi, na što je utjecala povećana uporaba pametnih telefona i drugih uređaja. Predviđamo da će se podatkovni promet ostvaren u mobilnim mrežama udvostručiti na godišnjoj razini u sljedećih pet godina. Na tržištima s velikim porastom podatkovnog prometa s operatorima razmatramo načine kako upravljati povećanim podatkovnim prijenosom uz istovremenu dobru kvalitetu usluga krajnjim korisnicima. Tijekom ovog kvartala potpisano je 16 ugovora u segmentu upravljanih usluga što pokazuje da se operatori sve više usredotočuju na kvalitetu mreže i učinkovitost.
Nastavljamo jačati naš položaj u Sjevernoj Americi značajnim ugovorom u području 4G/LTE s kompanijom AT&T. Uz jasan vremenski plan vezan uz CDMA, naši kupci imaju povjerenja u naš prošireni portfelj. Akvizicija u području CDMA dobro se razvijala tijekom ovog tromjesečja ," zaključio je Hans Vestberg.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle