Search
Hrvatska
Konferencija „Stanje na planetu“ 
ICT tehnologije – ključne za postizanje održivog razvoja
  • Iznimni potencijal koji pruža mogućnosti poboljšanja zdravlja, obrazovanja i stvaranja dohotka
  • Širokopojasni pristup - preduvjet za gospodarstvo s niskom razinom emisije stakleničkih plinova

Širokopojasni pristup je ključni element u rješavanju globalnih izazova našeg vremena, kao što su siromaštvo, promjena klime i gospodarska kriza. U 2010. godini obilježava se desetogodišnjica Ciljeva milenijskog razvoja. U sljedećih 5 godina, ICT sektor će se stabilizirati u ulozi ključnog igrača u borbi protiv siromaštva i promjene klime, kao i za ubrzanje gospodarskog oporavka, rekao je Hans Vestberg, Ericssonov predsjednik i generalni direktor.

 

Kao suvoditelj konferencije pod nazivom „Stanje na planetu“, u organizaciji Earth Institutea, a koja je održana u New Yorku, Vestberg je istaknuo kako su telekomunikacije jedinstvene jer imaju utjecaj na sve Ciljeve milenijskog razvoja.

 

"Pristup mobilnim komunikacijama je kritična točka za prekidanje lanca siromaštva u zemljama u razvoju. Pravi je to instrument koji može pomoći ljudima da se oslobode siromaštva i dostignu zadane Ciljeve milenijskog razvoja" rekao je Vestberg. Taj je instrument ono što čini vrlo značajnu razliku u ljudskim životima. Danas imamo 4,6 milijardi mobilnih pretplata, a kroz pet godina taj će broj dostići sedam milijardi," kaže Vestberg.


Isto tako, naglasio je važnost uspjeha u dostizanju potencijala "potrebnog povećanja" a to će zahtijevati predanost mnogih različitih sektora i međunarodnih organizacija.

Kad se radi o ulozi telekomunikacija u ubrzavanju gospodarskog oporavka, Vestberg se osvrnuo na činjenicu da kod vlada širom svijeta raste svijest glede važnosti ulaganja u infrastrukturu kao načina izlaska iz aktualne financijske krize pa mobilni operatori, koji su tradicionalno veliki ulagači u infrastrukturu, mogu odigrati značajnu ulogu u podržavanju vladinih nastojanja.

 

Vestberg je zaključio da „Gospodarski rast i zaštita okoliša ne moraju nužno biti suprotstavljeni. Baš nasuprot, investicije u širokopojasne mreže mogu pomoći u stimuliranju oba područja i dovesti do nove ere u zelenom gospodarstvu. Širokopojasne mreže će biti preduvjet za 21. stoljeće s niskom emisijom stakleničkih plinova, a omogućit će usluge poput „pametnih energetskih mreža“ (smart grid), inteligentnog transporta, informatizacije u zdravstvu (e-health) što će sve imati veliki doprinos u smanjenju količine stakleničkih plinova ".

 

Globalna diskusija koja je ove godine vođena između New Yorka i četiri dodatna čvora (Beijing, Najrobi, Deli, i London) omogućena je primjenom Ericssonovih TV rješenja. Što se tiče budućnosti Ericssonova je vizija da će video veza biti moguća bilo kada i bilo gdje te da će svatko imati mogućnost sudjelovanja u globalnom razgovoru na temu stanja planeta, uz pokrivanje pripadajućeg dijela troškova.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona nikole Tesle

Dodatno