Search
Hrvatska
Split 
Konferencija za novinare
  • Sporazum o suradnji Ericssona Nikole Tesle i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu
  • Jedinica Ericssona Nikole Tesle u Splitu – zamašnjak tehnološkog i gospodarskog napretka županije

Povod je svečano potpisivanje sporazuma o suradnji kompanije Ericsson Nikola Tesla, regionalnog ICT lidera i Fakuleta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, jedne od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj. Cilj suradnje je čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozije razvoja. Na konferenciji za tisak, održanoj u prostorijama kompanije Ericsson Nikola Tesla u Splitu, nazočnim predstavnicima medija obratili su se mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle d.d., prof.dr.sc. Tomislav Kilić, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Željko Kerum, gradonačelnik Grada Splita.

Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle,  u svom izlaganju istaknula je da je kompanija i u zahtjevnoj 2009. godini uspjela ostvariti solidne rezultate. Unatoč nepovoljnom gospodarskom okruženju i ograničenim investicijama operatora, kompanija je zadržala financijsku stabilnost i profitabilnost te snažne marketinško-prodajne aktivnosti na svim tržištima. Nastavljena su ulaganja u razvojne projekte i kompetencije te sačuvana radna mjesta. Od 1.400 milijuna kuna prihoda u 2009. godini čak 423 milijuna kuna odnosi se na izvoz znanja u Ericsson, a upravo izvoz znanja već nekoliko godina bilježi najbržu stopu rasta.

Ključnu ulogu pri izvozu znanja u korporaciju Ericsson ima Institut za telekomunikacije Ericssona Nikole Tesle, jedan od vodećih Ericssonovih razvojno-istraživačkih centara u svijetu, u kojem je zaposleno gotovo 600 visokoobrazovanih stručnjaka. Snažan rast, pogotovo Istraživačko-razvojnog centra u Splitu s početnih 87 zaposlenika 2003. godine na 260 mahom inženjera elektrotehnike i računarstva u 2009. godini, temelji se na visokoj kvaliteti, pouzdanosti i troškovnoj učinkovitosti. Širenje postojećih i dobivanje novih odgovornosti ima  uporište u neprekidnom širenju kompetencija  i inovativnom pristupu svih zaposlenika  u svim poslovnim aktivnostima.


Ericsson Nikola Tesla i FESB imaju dugogodišnju uspješnu znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju. Novi Sporazum  o suradnji intenzivirati će zajednička ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte  u području informacijsko-komunikacijske tehnologije te osnažiti zajednički nastup na europskom i svjetskom istraživačkom prostoru. Na taj način osnažiti će se konkurentnost Hrvatske u dinamičnom svijetu telekomunikacija.

Kompleksna područja rada Istraživačko-razvojnog centra u Splitu, poput razvoja rješenja za buduće višeuslužne mobilne i fiksne mreže (UMTS, ‘all-IP’ za fiksnu telefoniju), otvaraju brojne mogućnosti za konkretne znanstveno-istraživačke projekte ostvarene sinergijom kompanije i fakulteta. Sporazumom o suradnji definirani su projekti kojima se vrlo brzo može realizirati efikasnije povezivanje različitih uređaja, uz konkretne uštede i zadovoljavanje sigurnosnih kriterija.

Dr.sc. Tomislav Kilić, dekan FESB-a, izrazio je zadovoljstvo ovakvim punovrijednim partnerstvom koje studentima omogućuje uključivanje u najsuvremenije tehnološke trendove te osigurava radna mjesta budućim stručnjacima. Željko Kerum, gradonačelnik Splita, pozdravio je ulaganje u znanost i kompetencije kao snažan poticaj razvoju grada i regije.

Mr. sc. Gordana Kovačević zadovoljna potpisanim Sporazumom istaknula je: „Ericsson Nikola Tesla je prepoznao potrebu strateškog upravljanja znanjem te povezivanja gospodarstva i obrazovnih ustanova kao imperativ razvoja suvremenog društva znanja kojemu težimo. Svjesni smo da povezivanjem s obrazovanja stvaramo preduvjete za budućnost ne samo naše kompanije već i hrvatskog društva u cjelini. To je ujedno način da se hrvatski građani, ponajprije mladi, aktivnije uključe u moderne komunikacijske tokove“.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle