Search
Hrvatska
Suradnja s akademskom zajednicom 
Deseta obljetnica Ljetnog kampa Ericssona Nikole Tesle

U kompaniji Ericsson Nikola Tesla svečano je obilježena deseta obljetnica Ljetnog kampa Ericssona Nikole Tesle. Od 2001. godine, gotovo 300 studenata uz podršku 73 mentora s fakulteta i iz kompanije realizirali su 162 studentska projekta i 82 prototipa. Za svoj rad polaznici su primili brojna priznanja, među kojima tri Rektorove nagrade.

Akademska zajednica dobila je 7 doktora znanosti iz redova studenata te 7 doktora znanosti iz redova kompanijskih mentora. Dugoročni pozitivni efekt vidljiv je u 16 doktorskih teza u završnoj fazi te 150 diplomskih radova vezanih uz rad u radionici. Na svečanosti su se okupili, uz sudionike ovogodišnjeg Ljetnog kampa i njihove mentore, predstavnici akademske zajednice predvođene prorektoricom Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Melitom Kovačević, dekanom Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) prof. dr.sc. Vedranom Mornarom i dekanom Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) prof. dr. sc. Tomislavom Kilićem.


Predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević u svom obraćanju skupu naglasila je: „Današnji dinamični trendovi promjenjivih gospodarskih i tehnoloških uvjeta u svijetu nalažu potrebu za stalnim prilagodbama te cjeloživotnim učenjem. Znanje je danas točka diferencijacije u kompetitivnom globalnom okruženju. Posebno se to odnosi na područja ICT-a, gdje kompanija Ericsson Nikola Tesla, kao sastavni dio Ericssonove korporacije, sudjeluje dugi niz godina. Povezivanjem gospodarstva i obrazovnih ustanova ostvaruje se dvosmjerni transfer naprednih tehnologija i kompetencija što direktno utječe na ukupnu konkurentnost pojedine zemlje. Ericsson Nikola Tesla dugi niz godina razvija partnerski odnos s FER-om i FESB-om te kroz zajedničke razvojno-istraživačke studije i projekte doprinosi stvaranju društva znanja.


Skupu se obratila i prorektorica za znanost i obrazovanje Sveučilišta u Zagrebu koja je istaknula važnost i ulogu povezivanja gospodarstva i obrazovanja u ostvarivanju društva znanja kojem težimo. Primjer Ljetne škole Ericssona Nikole Tesle organizirane u suradnji s fakultetima pokazuje da Hrvatska to može.


Na kraju svečanosti predstavljen je najuspješniji ovogodišnji tim. U oštroj konkurenciji brojnih inovativnih projekata, laureat ovogodišnjeg Ljetnog kampa je alat IMUNES kojim se na običnom računalu zamjenjuje skupa mrežna oprema pri ispitivanjima u proizvoljno složenim mrežnim konfiguracijama. Njegovom primjenom u industrijskom okruženju (Cello Packet Platform) moguće su znatne uštede. Projekt je iniciran idejom kroz inovacijski sustav Ericssona Nikole Tesle, a razvijen je na FER-u. Mladi talenti iza ovog inovativnog proizvoda su studenti FER-a Ivana Stupar, Mario Medvedec, Igor Hevčuk i Igor Lažegić. Predsjednica kompanije uručila je prigodne poklone nagrađenim studentima.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle