Search
Hrvatska
Prvi put u Hrvatskoj 
Demonstrirana implementirana LTE testna mreža
  • Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom po prvi put u Hrvatskoj uživo demonstrirali implementiranu LTE (Long Term Evolution) testnu mrežu
  • Nova mreža omogućuje višestruko veće brzine i kvalitetu prijenosa podataka, kao i mogućnosti za brojne multimedijske servise koje koristimo u svakodnevnom životu
  • Konvergencija mobilne i fiksne mreže zahvaljujući velikoj brzini koju omogućava LTE tehnologija postaje stvarnost. IMS (IP Multimedia Subsystem) kojeg je HT implementirao daje jednaku mogućnost i spektar usluga neovisno o korištenoj pristupnoj mreži i korisničkom uređaju
  • Hrvatska je među prvim zemljama u svijetu koje implementiraju najnapredniju LTE tehnologiju (4G), a stručnjaci Ericssona Nikole Tesle sudjeluju u razvoju LTE tehnologije na globalnoj razini

Ericsson Nikola Tesla, regionalni ICT lider i isporučitelj suvremenih informacijsko-komunikacijskih proizvoda, rješenja, softvera i usluga te Hrvatski Telekom, vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj danas su po prvi put u Hrvatskoj live demonstrirali implementiranu LTE testnu mrežu. Događanje se odvijalo pred brojnim novinarima u Hemingwayu, a mobilni reporter javio se uživo s ulaza u prostore Ericssona Nikole Tesle i RTL-a.

 

Tijekom demonstracije okupljeni uzvanici imali su priliku pogledati neke od brojnih usluga koje je moguće ostvariti uz ovu najnapredniju tehnologiju u svijetu mobilnih komunikacija.
Mobilni reporter, prijenos 3D TV sadržaja i bežični multiplayer gaming usluge su koje su danas prezentirali stručnjaci iz Hrvatskog Telekoma i Ericsson Nikole Tesle.

 

Tijekom konferencije za medije izjave su dali Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma te Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.


„Naši korisnici prepoznaju nas po iznimnoj kvaliteti naše mreže te sam stoga posebno ponosan što je Hrvatski Telekom prvi operator u Hrvatskoj koji svoja sredstva ulaže u ovu naprednu tehnologiju koja će našim korisnicima pružiti vrhunsko iskustvo korištenja svih usluga mobilne telefonije. Ericsson Nikola Tesla naš je dugogodišnji cijenjeni partner i iznimno mi je zadovoljstvo što je ta suradnja nadograđena zajedničkom prvom live demonstracijom implementirane LTE testne mreže u Hrvatskoj. Time Hrvatska postaje jedna od prvih zemalja u svijetu koje implementiraju probnu LTE mrežu.“, izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma te dodao kako je ovo dobar primjer da je sektor telekomunikacija, zahvaljujući znanju i strateškim odlukama, u Hrvatskoj prešao na višu razinu razvijenosti.


„Hrvatska se implementacijom LTE testne mreže pozicionira među najnaprednije zemlje u svijetu u kojima već danas možemo na konkretnim primjerima i uslugama pokazati konvergenciju i mogućnosti fiksne i mobilne mreže te dosege 4. generacije mobilnih komunikacijskih mreža.  Ericsson Nikola Tesla je prvi u Hrvatskoj, još u listopadu prošle godine, u sklopu svjetske turneje doveo u Zagreb kamion u kojem je LTE prvi put uživo pokazan našim kupcima, partnerima i javnosti.


Kao inovativne kompanije i partneri za uvođenje ove najnaprednije tehnologije u svijetu mobilnih komunikacija, Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom na konkretnim primjerima i uslugama  najbolje demonstriraju dosege i utjecaj nove tehnologije na sve nas.


Ericsson Nikola Tesla kao dio Ericssona,  koji je glavni dobavljač za jedine dvije LTE mreže u svijetu koje su u komercijalnom radu – LTE mreže TeliaSonera u Švedskoj i Norveškoj te MetroPCS u SAD-u, ima dodatni razlog za ponos.  Naši stručnjaci u razvojno istraživačkim centrima u Zagrebu i Splitu, a Ericsson Nikola Tesla ih ima preko 600 od ukupno 1600 zaposlenika, aktivno sudjeluju u globalnom razvoju IMS-a i LTE-a. Važno je da u Hrvatskoj postoje R&D centri u području visokih tehnologija te da naši stručnjaci imaju priliku raditi na najzahtjevnijim poslovima i najnaprednijim tehnologijama.
HT je već implementirao naš IMS (IP Multimedia Subsystem) koji omogućuje konvergenciju fiksne i mobilne mreže. Hrvatski se građani već sada mogu uvjeriti u napredne mogućnosti koje su na istovjetan način dostupne fiksnim i LTE mobilnim korisnicima neovisno o pristupnoj mreži i korisničkom uređaju. Nadam se da je današnji događaj početak jedne uspješne suradnje Hrvatskog Telekoma i Ericssona Nikole Tesle i u mobilnim komunikacijama“, izjavila je G.Kovačević.

Mobilni reporter

Mobilni reporter je inovativna TV usluga nove generacije zasnovana na LTE tehnologiji koja omogućava da se TV sadržaj pristupačno, jednostavno i u vrhunskoj kvaliteti prenosi izravno do studija i gledatelja bežičnim putem bez prethodno zakupljenih satelitskih veza. Ova usluga strateški je pomak za medijsku industriju te će zahtijevati out-of-the-box razmišljanje i nove poslovne pristupe sa svrhom omogućavanja novog načina  proizvodnje profesionalnog TV programa koristeći najrazličitije uređaje s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme.

Prijenos 3D TV sadržaja

Zahvaljujući LTE prijenosu mnogi gledatelji više neće biti uskraćeni za kvalitetnu konzumaciju tehnološki najzahtjevnijeg TV sadržaja već će ju bežičnim putem moći koristiti u LTE mreži. Npr. za prijenos 3D TV sadržaja potreban je dvostruko veći prijenosni kapacitet (bandwidth) nego za prijenos sadržaja iste rezolucije u dosad uobičajenoj 2D tehnologiji. Stoga je LTE prijenos 3D TV sadržaja dobar primjer  konvergencije mreža i korištenja vrhunskih tehnologija u službi naših građana.

Multiplayer gaming putem LTE mreže

Najbrži i najučinkovitiji način osiguravanja komunikacije s vanjskim svijetom nije više povlačenje fiksne linije nego osiguravanje usluga širokopojasnog pristupa internetu. Korisnici, svojim zahtjevima i idejama podržavaju razvoj širokopojasnih mreža i usluga, a u konačnici korist ima cijelo društvo. Primjer je i korištenje LTE tehnologije u segmentu zabave pa i popularnih kompjutorskih igrica. Njih će odsada biti moguće igrati bežično, s više lokacija te uz najveću kvalitetu odziva sa svih mjesta pokrivenih LTE mrežom.


LTE tehnologija (4G) osigurava impresivne brzine prijenosa podataka, konvergenciju mreža i tehnologija te korištenje naprednih aplikacija i na zaslonima mobilnih uređaja.
Za korisnike bežičnog interneta ta tehnologija donosi višestruko veće brzine i kvalitetu prijenosa podataka, kao i mogućnosti za brojne multimedijske servise koji se koriste u svakodnevnom životu.

 

Uz pomoć Ericssona Nikole Tesle i Hrvatskog Telekoma, Hrvatska se našla među prvim zemljama koje implementiraju probnu LTE mrežu.


Zahvaljujući velikoj brzini koju omogućava LTE tehnologija konvergencija mobilne i fiksne mreže postaje stvarnost. IMS (IP Multimedia Subsystem) kojeg je HT implementirao daje jednaku mogućnost i spektar usluga neovisno o korištenoj mreži i korisničkom uređaju.
LTE nudi najučinkovitije iskorištavanje frekvencijskog spektra, a jedna od njegovih prednosti je ekonomično širenje brzog internetskog pristupa u do sada nepokrivena područja mobilnim širokopojasnim pristupom.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle