Search
Hrvatska
CeBIT 2011 
Ericsson i Vodafone zajednički pokazali Ericsson Mobile Health

Na ovogodišnjem CeBIT-u koji je već tradicionalno održan u njemačkom gradu Hannoveru, Ericsson i Vodafone su zajednički predstavili Ericsson Mobile Health. Unutar posebno dizajniranog "Kutka budućnosti " među brojnim inovativnim rješenjima, posebna je pozornost bila usmjerena na segment zdravstva. EMH se i tu dokazao kao pametno i jednostavno rješenje, koje povezuje pacijente i liječnike te premošćuje jaz između medicine i informacijsko-komunikacijske tehnologije.


Ericsson i Vodafone su na CeBIT-u 2011 pokazali nova rješenja u mobilnom zdravstvu koja omogućavaju automatski prijenos podataka od bolesnika do liječničkih ordinacija, raznih ustanova za zdravstvenu skrb i bolnica. Sustav utemeljen na radio prijenosu je posebno pogodan za njegu kroničnih bolesnika te za preventivni nadzor pacijenata koji su nedavno otpušteni iz bolnice. AAL  (Ambient Assisted Living) rješenja koja se koriste u sustavu zdravstvene zaštite, poboljšavaju skrb o pacijentu i znatno smanjuju troškove, jer pacijenti mogu biti ranije otpušteni iz bolnice. Time se, također, značajno povećava kvaliteta života kroničnih bolesnika.


Za snimanje zdravstvenih podataka, kao što su krvni tlak, puls i vrijednosti plućne funkcije, koriste se senzori koji više ne moraju biti spojeni na uređaj za snimanje preko kabela. Pomoću ugrađenih Bluetooth modula podaci se bežično prosljeđuju u kompaktan uređaj jednostavan za korištenje. Tako snimljeni podaci mogu onda biti preneseni odmah ili u vrijeme određeno za medicinsku procjenu u središnji informacijski sustav i potom pregledani na terminalu u ordinaciji, bolničkom odjelu i slično. Ovo rješenje je dostupno u mobilnoj Vodafonovoj mreži, ne samo u Njemačkoj, već i u inozemstvu. Osim ovog, postoji i čitav niz drugih mogućih scenarija pa i izravan kontakt između pacijenta i njegovatelja.

 

Unutar posebno dizajniranog "Kutka budućnosti " među inovativnim rješenjima, kao što je ono za punjenje električnog automobila, mobilno plaćanje i NFC (Near field communication) izlog, posebna je pozornost usmjerena na zdravstvena rješenja. EMH se i tu dokazao kao pametno i jednostavno rješenje, koje povezuje pacijente i liječnike te premošćuje jaz između medicine i informacijsko-komunikacijske tehnologije. Ovaj certificirani medicinski proizvod pruža zdravstvenim profesionalcima relevantne mjerne podatke, a istodobno poboljšava kvalitetu života pacijentima koji ga koriste.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle