Search
Hrvatska
Vijesti 2011. 
Studeni/Prosinac

[19.12.2011.] Ericssonova inicijativa vezana uz mobilno zdravstvo u Vijetnamu, čiji je ključni dio upravo Ericsson Mobile Health (EMH) platforma, osvojila je nagradu "Najbolja ICT inicijativa u zdravstvu". Nagrada je svečano dodijeljena 2. prosinca na prestižnom godišnjem ICT događaju „eAsia 2011“ u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša.

[15.12.2011.] Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske, u partnerstvu s Institutom za razvoj tržišta rada i Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, dodijelio je nagrade Ključna razlika za poticanje raznolikosti i ravnopravnosti ljudskih potencijala. Ericsson Nikola Tesla je osvojio nagradu u kategoriji poticanja opće ravnopravnosti zaposlenih kao priznanje za sveukupnu pozitivnu praksu.

[14.12.2011.] Ericsson Nikola Tesla je prigodnim božićnim domjenkom obilježio proteklu poslovnu godinu. U kultnom zagrebačkom klubu Saloonu, 8. prosinca 2011. okupio se veliki broj uzvanika.

[06.12.2011.] Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove izvozne ugovore vrijedne 33 milijuna kuna na tržištu Zajednice Neovisnih Država i Bosne Hercegovine.

[25.11.2011.] Drugo izdanje Indeksa gradova umreženog društva rangira 25 gradova koji su među najvećim gradovima svijeta, a najnapredniji su s obzirom na njihovu sposobnost korištenja ICT-a za društvene, ekonomske i okolišne dobrobiti. Tri vodeća grada, Seul, Singapur i Stockholm, uspješno su svladali mnoge društvene, ekonomske i okolišne ciljeve snažnim investiranjem u ICT.

[23.11.2011.] Andy Rooke, projektni koordinator HeERO projekta, jučer je posjetio Zagreb i razgovarao s predstavnicima nacionalnog konzorcija. Tijekom posjeta Ericssonu Nikoli Tesli, tehnološkom partneru projekta, Andy Rooke je u društvu predstavnika hrvatskog nacionalnog konzorcija obišao laboratorij za e-Poziv, gdje je prisustvovao demonstraciji e-Poziva uživo.

[16.11.2011.] U Zagrebu je nedavno održana Educa plus, Međunarodna konferencija o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala . Na konferenciji su o iskustvima kompanije Ericsson Nikola Tesla govorili Marijana Đuzel, direktorica Ljudskih potencijala i organizacije i Darko Huljenić, menadžer za suradnju s znanstvenom i akademskom zajednicom.

[11.11.2011.] Gospodin Rüdiger Schulz, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma i mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle u Podgorici su 10. studenog potpisali okvirni ugovor kojim se definira suradnja u području radio pristupne mreže u sljedećih pet godina. Vrijednost ugovora iznosi više od 45 milijuna kuna, a za oko 40 posto ugovorenih poslova planirana je realizacija u narednih 12 mjeseci.

[4.11.2011.] U zagrebačkom hotelu Westin u četvrtak, 3. studenog održana je Konferencija o društvenoj odgovornosti i antikorupciji s motom: Odgovornost, integritet i transparentnost u poslovanju. Naša je kompanija regionalno prepoznata po najboljim politikama i praksama  u ovome području te je stoga mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle održala predavanje o društvenoj odgovornosti i antikorupciji.

Listopad

[27.10.2011.] Osnovne značajke: knjižene narudžbe iznose 792,4 milijuna kuna, prihodi od prodaje 838,1 milijun kuna, bruto marža 10,3%, operativna dobit 2,9 milijuna kuna, neto dobit 25,2 milijuna kuna, novčani tok od poslovnih aktivnosti 90,5 milijuna kuna.

[24.10.2011.]  Na 21. konferenciji Zagrebačke burze, središnjem  mjestu okupljanja hrvatske, ali i regionalne financijske zajednice Poslovni dnevnik dodijelio je Ericssonu Nikoli Tesli titulu najbolje domaće kompanije za odnose s investitorima. Drugo i treće mjesto pripalo je Hrvatskom Telekomu i Atlantic grupi. 

 [20.10.2011.] “Prodaja grupe u ovom se tromjesečju povećala za 17% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zahvaljujući neprestanoj velikoj potražnji za mobilnim širokopojasnim pristupom kao i porastu prihoda od usluga”, rekao je Hans Vestberg, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Ericsson.

[07.10.2011.] Ericsson Nikola Tesla ugovorio je nove izvozne poslove vrijedne preko 60 milijuna kuna. Glavnina ugovora ostvarena je na tržištu Zajednice Neovisnih Država. Radi se o modernizaciji i proširenju mobilnih i fiksnih mreža kao i IP orijentiranim rješenjima za poslovne korisnike.

Kolovoz/Rujan

[29.09.2011.] Kao kruna ovogodišnjeg Ljetnog kampa, u Ericssonu Nikoli Tesli je 28. rujna održano događanje „Sinergija pokreće promjene“ koje je okupilo brojne sudionike Ljetnog kampa, akademsku zajednicu te domaćine iz Ericssona Nikole Tesle i Ericssona.

[27.09.2011.] Hans Vestberg, predsjednik i CEO Ericssona, je među nagrađenima South-South nagrade. Ova nova nagrada dodjeljuje se vladama, organizacijama i osobama koje su ostvarile značajan doprinos korištenjem ICT tehnologija u ostvarivanju Milenijskih ciljeva razvoja.

[16.09.2011.] Ericsson Nikola Tesla je s Crnogorskim Telekomom potpisao ugovor vrijedan preko 10 milijuna kuna, vezan uz nadogradnju, proširenje i modernizaciju mobilne i fiksne mreže Crnogorskog Telekoma te uvođenje usluge prenosivosti broja u mobilnoj i fiksnoj mreži. Temeljem ugovora T-Mobile korisnici će prvi u Crnoj Gori imati pristup HSDPA+ tehnologiji koja omogućava brzinu prijenosa podataka do 42 Mbit/s.

[15.09.2011.] Projekt kojim se prvi put otkrivaju tvrtke lideri u inovativnosti ‘Hrvatski kvocijent inovativnosti’ (HKI) uspješno je završen proglašenjem pobjednika. Ericsson Nikola Tesla je pobjednik u kategoriji velikih tvrtki. Nagradu je u ime kompanije preuzeo doc.dr.sc. Darko Huljenić, voditelj suradnje s akademskom zajednicom.

[02.09.2011.] Mr. sc. Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma i Jagoda Barać, direktorica prodaje i marketinga za susjedne zemlje u Ericssonu Nikoli Tesli potpisali su danas u Sarajevu ugovor o modernizaciji mobilne mreže BH Telecoma. Vrijednost ugovora je 15 milijuna kuna.

[19.08.2011.] LTE tehnologija poznata je po iznimno brzom mobilnom širokopojasnom pristupu. Ove mogućnosti sve se više koriste i u TV javljanjima uživo s događanja u pokretu te jamče veću kvalitetu TV kućama i gledateljima.

Srpanj

[28.07.2011.] Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

"Poslovanje Ericssona Nikole Tesle odvijalo se u složenom i zahtjevnom okruženju obilježenom smanjenim investicijama operatora, kontinuiranim pritiskom na cijene i jakom konkurencijom. Na pojedinim tržištima svjedoci smo nepovoljnih političkih i gospodarskih kretanja."

[22.07.2011.] Korporacija Ericsson objavila je poslovne rezultate ostvarene u drugom tromjesečju ove godine.

[15.07.2011] Mobilni operator VivaCell-MTS i Jerevenski Medicinski fakultet zajednički su, tijekom 3. armenskog međunarodnog medicinskog kongresa održanog 7. i 8. srpnja, predstavili pilot program m-zdravstva koji se temelji na bežičnoj komunikacijskoj tehnologiji i Ericsson Mobile Health paketu.

[08.07.2011.] U konkurenciji 2000 menadžera iz 40 zemalja ove godine titulu “Najmenadžera Jugoistočne  i Srednje Europe” osvojila je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle za izvanredan rad, inovativna rješenja i originalan pristup u kvalitetnom i efikasnom unaprjeđenju lokalne i globalne organiziranosti te izuzetne stvaralačke rezultate.

[08.07.2011.] Ericsson Nikola Tesla i BH Telecom ugovorili su nove poslove vrijedne preko 10 milijuna kuna. Riječ je o modernizaciji i povećanju kapaciteta fiksne mreže BH Telecoma. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle odmah kreću s radovima, a završetak je planiran do kraja godine.

Lipanj

[28.06.2011.] Ericsson je Švedskoj agenciji za poštu i telekomunikacije danas demonstrirao novi korak u razvoju LTE tehnologije, poznat pod nazivom LTE Advanced. Demonstracija rada održana je u Kisti u Švedskoj, a obilježile su je brzine više od 10 puta veće od onih koje su do sada švedski korisnici imali priliku koristiti.

[15.06.2011.] Projekt razvijen u suradnji Ericssona i Instituta za društvo sa širokopojasnim pristupom sa Sveučilišta u Melbourneu nagrađen je svjetskom nagradom za inovacije na događanju organiziranom prigodom dodjele globalnih poslovnih nagrada u području telekomunikacija u Londonu.

[14.06.2011] Dvodnevna međunarodna konferencija o testiranju softvera, viaqa-watir, započela je s radom 14. lipnja u konferencijskoj dvorani kompanije Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu.

[08.06.2011.] U sarajevskom Centru "Skenderija" održavaju se trodnevni „Dani zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine“, a već prvoga dana ove manifestacije,  7.lipnja, uspješno su predstavljena kompanijska rješenja u području informatizacije zdravstva.

[02.06.2011.] O budućnosti tehnologije, tržišta radne snage i obrazovanja, razvojnim prilikama za hrvatske kompanije, doprinosima poslodavaca društvu, razvoju hrvatskih regija i njihovim specijalizacijama te trendovima u energetici,  na konferenciji Budućnost počinje sada, govorili su brojni renomirani hrvatski stručnjaci među kojima i mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

[01.06.2011.] Glavna skupština Dioničkog društva Ericsson Nikola Tesla održana je 31. svibnja 2011. godine, uz prisutnost 83.962.600 kuna dioničkog kapitala, što iznosi 63,05 posto ukupnog temeljnog kapitala Društva. Time su ostvareni uvjeti za normalan rad Skupštine te da sve donesene odluke budu pravovaljane.

Svibanj

[27.05.2011.] Nakon petodnevnog rada MIPRO 2011, regionalni skup posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici zaključuje ovogodišnje okupljanje. Kompanija Ericsson Nikola Tesla se, kao i svih prethodnih godina, aktivno uključila u rad skupa kao sponzor te sudjelovanjem u više okruglih stolova i radionica te istaknutim doprinosom savjetovanju „Telekomunikacije i informacije“.

[23.05.2011] Olga Georgievna Mazunina, gradonačelnica ruskoga grada Balakova, sa suradnicima je boravila u višednevnom posjetu glavnom gradu Hrvatske. Delegacija je izrazito zainteresirana za nove tehnologije, posebno za rješenja iz područja industrije i društva te su, s tim ciljem, posjetili kompaniju Ericsson Nikola Tesla.

[19.05.2011.] U Zagrebu  je 18. svibnja 2011. održan  1. kongres hrvatskih menadžera i poduzetnika s ciljem stvaranja konkretnog okvira za Masterplan razvoja hrvatskog gospodarstva s fokusom na reindustrijalizaciju. Svoju viziju razvoja gospodarstva izlagala je i predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr.sc. Gordana Kovačević.

 

[19.05.2011.] Ericsson Nikola Tesla ugovorio je proširenje i modernizaciju postojeće mobilne mreže HT Mostara, u 2G i 3G dijelu. Ovaj je ugovor posebice značajan jer njime Ericsson Nikola Tesla postaje jedini isporučitelj radijskog dijela mreže HT Mostara, a predstavlja i temelj za uvođenje atraktivnih 3G funkcionalnosti korisnicima ovog operatora kao i veću kvalitetu, brzinu i dostupnost usluga na cijelom području Bosne i Hercegovine.

[16.05.2011.] Zlatni indeks je nagrada studentske udruge eStudent kojom od ove godine studenti Zagrebačkog sveučilišta nagrađuju poduzeća koja su pridonijela kvaliteti studiranja i povezala ih s poslovnim svijetom. Ericsson Nikola Tesla je za ovu nagradu prijavio Ljetni kamp 2010. te je osvojio nagrade za veliko privatno poduzeće u kategorijama Praksa i Najbolji imidž prema percepciji studenata te najznačajniju nagradu pod nazivom Grand prix.

Travanj

[29.04.2011.] Ove godine, Nacionalni dan zaštite na radu u organizaciji Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Vlade Republike Hrvatske svečano je obilježen 28. travnja, u Ericssonu Nikoli Tesli, gdje su se okupili predstavnici Vlade, Sabora, sindikata, stručnih udruga te stručnjaka na području zaštite na radu.

[28.04.2011.] Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Ukupni rezultati Ericssona Nikole Tesle u prvom tromjesečju ove godine ukazuju na smanjenje knjiženih narudžbi u odnosu na isto razdoblje prethodne godine od 31%. Istovremeno zabilježen je porast prihoda od prodaje od 2% te poboljšana bruto marža i operativna dobit."

[27.04.2011.] “Prodaja grupe se u tromjesečju povećala za 17% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje na temelju nastavka snažne potražnje za mobilnim širokopojasnim pristupom i, posebice, višestandardnim radio baznim stanicama RBS 6000,” kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

[13.04.2011.] U Energetskom institutu Hrvoje Požar (EIHP) održana je konferencija za medije o inicijativi pod nazivom E-mobilnost. Radi se o promoviranju korištenja električnih vozila koja predstavljaju jedan od najučinkovitijih i ekološki najprihvatljivijih individualnih transportnih oblika. U ovoj inicijativi sudjeluje i Ericsson Nikola Tesla s prototipom ICT rješenja za upravljanje korištenjem mreže napojnih stanica električnih vozila.

Ožujak

[24.03.2011.] Ericssonov predsjednik i generalni direktor Hans Vestberg u svom obraćanju na međunarodnom skupu CTIA Wireless 2011 naglasio je mogućnosti mobilnog zdravstva posebno istaknuvši Ericsson Mobile Health rješenje naše kompanije koje je u suradnji s Etisalatom trenutačno u probnom radu u Saudijskoj Arabiji. Tijekom prezentacije pojasnio je i prednosti rješenja za e-zdravstvo razvijenog i implementiranog u Hrvatskoj.

[16.03.2011.] Ericsson izražava sućut građanima Japana te nastavlja raditi na podršci svojim japanskim kupcima s ciljem da vitalne mobilne mreže funkcioniraju zadovoljavajuće. Istovremeno, Ericsson analizira širi utjecaj na telekomunikacijsku industriju i Ericssonovo poslovanje. Za očekivati je da će ova događanja u Japanu utjecati na dobavu komponenti, no prerano je prognozirati u kojoj će to mjeri biti.

[10.03.2011.] Na ovogodišnjem CeBIT-u koji je već tradicionalno održan u njemačkom gradu Hannoveru, Ericsson i Vodafone su zajednički predstavili Ericsson Mobile Health. Unutar posebno dizajniranog "Kutka budućnosti " među brojnim inovativnim rješenjima, posebna je pozornost bila usmjerena na segment zdravstva.

[09.03.2011.] U organizaciji studentske udruge eStudent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, održano je  predavanje na temu ‘Žene lideri’. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle iznijela je svoja iskustva lidera vodeće hrvatske kompanije znanja.

[01.03.2011.] U sklopu svečane Skupštine Hrvatske gospodarske komore održane 28. veljače u večernjim satima u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu dodijeljena su priznanja najuspješnijim hrvatskim tvrtkama, bankama, osiguravajućim društvima i pojedincima u 2010. godini. U kategoriji velikih tvrtki Ericsson Nikola Tesla nagrađen je za pozitivnu praksu u svim područjima društveno odgovornog poslovanja.

Veljača

[21.02.2011.] Na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare Ericssona Nikole Tesle, održanoj 21. veljače 2011., objavljeni su rezultati poslovanja u 2010., kao i očekivanja za 2011. godinu. Konferenciji je prisustvovao veliki broj novinara iz pisanih medija, radija i televizije te predstavnika investitora i financijskih analitičara.

[15.02.2011.] Hans Vestberg, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Ericsson u svom je obraćanju novinarima na otvaranju Kongresa o mobilnoj telefoniji, koji se održava u Barceloni, rekao: „Samo nas naša mašta može zaustaviti da ostvarimo umreženo društvo, u kojem će svi i sve što može imati koristi od veze, tu korist uistinu i imati“.

[04.02.2011.] Ericsson Widget Awards je natječaj u tijeku koji ima za cilj razvoj mobilnih widgeta (aplikacija).

[01.02.2011.] Ericsson je izabran od strane singapurske kompanije MediaCorp za omogućavanje i upravljanje novom over-the-top TV uslugom. Ovaj ugovor je Ericssonov prvi posao u području upravljanih usluga s medijskom kompanijom iz Azije te uključuje cijeli niz Ericssonovih TV rješenja koja korisnicima omogućuju gledanje video sadržaja korištenjem širokopojasnog pristupa.

Siječanj

[25.01.2011.] “U zadnjem kvartalu prodaja grupe porasla je 8% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a 32% u odnosu na prethodno tromjesečje, uglavnom na temelju snažnog razvoja u području mobilnog širokopojasnog pristupa”, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

[21.01.2011.] Na prezentaciji Deloitteovog istraživanja “Trendovi u telekomunikacijama u 2011.“. okupili su se ključni ljudi telekomunikacijske industrije u Hrvatskoj. U sklopu konferencije održan je i okrugli stol o budućem razvoju telekomunikacijskog sektora u Hrvatskoj i regiji na kojem je sudjelovala i mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica ETK.

[19.01.2011.] Akademskom donatorskom večerom, održanom 17. siječnja, organizatori skupa Sveučilište u Zagrebu i Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu započeli su niz aktivnosti s ciljem promicanja programa potpore učeničkom i studentskom standardu u Republici Hrvatskoj. Tom su prigodom dodijeljena priznanja za izniman doprinos kompanijama - donatorima Zaklade, među kojima i Ericssonu Nikoli Tesli.

[04.01.2011.] Mobily pokreće prvu mHealth uslugu u Saudijskoj Arabiji, utemeljenu na Ericssonovom rješenju za mobilno zdravstvo, što je ujedno i probni koncept za ondašnje glavne zdravstvene ustanove, koji će omogućiti učinkovit daljinski nadzor zdravlja pacijenata.