Search
Hrvatska
Obilježen Nacionalni dan zaštite na radu 
28. travnja - dan zaštite zdravlja na radu

Ove godine, Nacionalni dan zaštite na radu u organizaciji Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Vlade Republike Hrvatske svečano je obilježen 28. travnja, u Ericssonu Nikoli Tesli, gdje su se okupili predstavnici Vlade, Sabora, sindikata, stručnih udruga te stručnjaka na području zaštite na radu. Moderator događanja bio je Fran Marović, predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu Vlade Republike Hrvatske.

 

Od 1989. godine u više od 120 zemalja 28. travnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na poginule radnike, pod motom „Sjetimo se mrtvih, borimo se za žive“. Na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te uz potporu Gospodarsko-socijalnog vijeća, Hrvatski sabor donio je Odluku o proglašenju Nacionalnog dana zaštite na radu, kojom je 28. travnja proglašen Nacionalnim danom zaštite na radu.


U uvodnom dijelu, pozdravnim govorom prisutnima su se obratili Goran Beus Richembergh, potpredsjednik Odbora za rad i socijalno partnerstvo u Saboru Republike Hrvatske, Krešimir Rožman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata te Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Svi oni naglašavali su ulogu i važnost zaštite na rada u današnjim tržišnim uvjetima gdje je čovjek nositelj rasta i razvoja društva te isticali potrebu dodatnog ulaganja u preventivne programe zaštite na radu.


U ime Erissona Nikole Tesle, domaćina događanja, prisutne je pozdravila i prezentirala osnovne podatke o kompaniji Snježana Bahtijari, direktorica Marketinga i komunikacija (uključujući DOP).


U Hrvatskoj je lani od ozljeda na radu smrtno stradalo 35 osoba, najviše u građevinarstvu, no pozitivno je što broj ozljeda na radu zadnjih godina pada. Broj smrtno stradalih radnika lani je bio za jedan manji nego 2009. godine, ali je ipak znatnije opao u odnosu na 2006. godinu kada je na radu smrtno ozlijeđeno 46 osoba, istaknuo je načelnik Odjela zaštite na radu u Državnom inspektoratu Nenad Puljić. Od 35 smrtno stradalih u 2010. godini šestorica, odnosno 18 posto, radila su na crno, a od ukupnog broja njih 11 je stradalo u građevinarstvu, od čega su četvorica radila na crno.

 

Inspektori rada lani su obavili nadzore u slučajevima ukupno 1.254 ozlijeđenih osoba, od čega je najviše stradalih u prerađivačkoj industriji (415 radnika) i građevinarstvu (304 radnika). Zabilježeno je 98 slučajeva profesionalnih bolesti, ponajviše pneumokonioza i bolesti uzrokovanih fibrogenim mineralnim prašinama. Broj ozljeda na radu zadnjih godina ipak je u znatnijem padu pa je tako tijekom 2010. prijavljeno 18.109 ozljeda, dok ih je godinu prije bilo prijavljeno više od 25.000, kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Marija Zavalić.


U drugom dijelu prezentirane su primjeri pozitivne prakse Ericssona Nikole Tesle, Končar-Energetski transformatori i Komgrada. Primjer Ericssona Nikole Tesle predstavila je Snježana Bahtijari, direktorica Marketinga i komunikacija (uključujući DOP).

 

Naglasila je da kompanija sustavno brine o zdravlju i sigurnosti svojih zaposlenika i neprekidno provodi proces poboljšanja radnih uvjeta. Od mnogobrojnih aktivnosti u kompaniji izdvojila je provedbu sustava upravljanja zdravljem i sigurnosti na radnom mjestu, redovite sistemske liječničke preglede, projekt Liječnik na radnom mjestu, mnogobrojne rekreativne aktivnosti, kontinuiranu edukaciju i osposobljavanje zaposlenika. Ericsson Nikola Tesla predstavlja dobar primjer odgovornog poslovanja jer svojim zaposlenicima osigurava kvalitetne uvjete rada, motivirajuće okruženje te siguran i zdrav okoliš. Odgovornim odnosom prema zaposlenicima danas, stvaramo preduvjete za budući rast i razvoj našeg poslovanja, zaključila je svoje izlaganje Snježana Bahtijari.

 

Nagrada za životno djelo za promicanje zaštite na radu iz ruku Krešimira Rožmana,  državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva primio jeKrešimir Fabijanić, stručnjak zaštite na radu s dugogodišnjim iskustvom u struci.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle