Search
Hrvatska
Deloitteova konferencija 
Trendovi u telekomunikacijama

Na prezentaciji Deloitteovog istraživanja “Trendovi u telekomunikacijama u 2011.“ u srijedu, 19. siječnja 2011. u hotelu Esplanadi okupili su se ključni ljudi telekomunikacijske industrije u Hrvatskoj. Skup je započeo prezentacijom Dejana Ljuštine, višeg menadžera u Odjelu za poslovno savjetovanje u Deloitteu. Deloitteova predviđanja pokazuju da će u 2011. više od polovice računala koja će se prodati u svijetu smartphonei, tableti i netbookovi, a ne osobna računala. Tržištem će zavladati uređaji s raznovrsnim procesorima i operativnim sustavima. Na hrvatskom tržištu penetracija tablet uređaja još nije dobila puni zamah. Kad je riječ o mobilnim aplikacijama, najčešće se koriste aplikacije zabavnog sadržaja, zatim one za dnevne vijesti te vremensku prognozu.


Na globalnom planu naveliko se najavljuju investicije u LTE tehnologiju, koja omogućuje veće kapacitete mobilne mreže. U 2011. Deloitte predviđa da će društvene mreže probiti mitsku granicu od milijardu jedinstvenih korisnika, što čini gotovo polovicu globalnih korisnika interneta što ih čini sve značajnijim mjestom oglašavanja Istraživanje ističe eGovernment usluge kao generator rasta BDP-a i napretka društva, za što su nužne investicije u infrastrukturu i ICT rješenja. Ovdje je važno naglasiti nužnost da ove aplikacije ne predstavljaju dodatni kanal već glavni kanal koji koriste građani, tvrtke i državna uprava što se može na pametan način stimulirati.


U sklopu konferencije održan je i okrugli stol o budućem razvoju telekomunikacijskog sektora u Hrvatskoj i regiji. Uz Dejana Ljuštinu i moderatora okruglog stola, Miodraga Šajatovića, glavnog urednika Lidera, sudionici okruglog stola bili su Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Ivica Mudrinić, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma, Mladen Pejković, predsjednik uprave Vipneta i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. Gordana Kovačević je istaknula da Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj inovativnih rješenja i usluga u ICT-u te da bi mogla postati mala Silicijska dolina. Naglasila je potrebu investiranja u eProjekte koji će omogućiti razvoj Hrvatske. Za to je nužno osigurati zakonodavni okvir i omogućiti stvaranje novih poslovnih modela. Također sve značajnijom smatra M2M komunikaciju s obzirom da se u skoroj budućnosti predviđa postojanje 50 milijardi povezanih uređaja.

 

Ivica Mudrinić je naglasio da će se razvojem širokopojasnog pristupa promijeniti način korištenja uređaja i usluga, a revolucija će nastupiti kada jedinične cijene prijenosa podataka padnu, dok se istovremeno povećava korištenje aplikacija, za što je nužno razviti infrastrukturu. Davor Majetić ističe da su tehnološke promjene preduvjet za kvalitetan izlazak iz krize, koje donose bolji dostup informacija poslovnoj zajednici i lokalnim samoupravama. Zajednički zaključak sudionika okruglog stola bio je da je krizni porez štetio telekomunikacijskom sektoru u Hrvatskoj. Mladen Pejković smatra da je ovaj potez smanjio konkurentnost telekomunikacijskog sektora i onemogućio nove investicije s čime se složio Mudrinić. Tijekom okruglog stola Gordana Kovačević naglasila je i važnost inovacija koje doprinose prosperitetu ekonomije i društva te unaprjeđuju život ljudi. Kao primjer takvog postupanja navela je i eZdravstvo gdje se naša kompanija snažno pozicionirala.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle