Search
Hrvatska
HR.Business 2031 
HR.Business 2031, Budućnost počinje sada
ICT ključan za razvoj

Na konferenciji HR.Business 2031, Budućnost počinje sada, održanoj 1. lipnja u Zagrebu, u organizaciji Business.hr-a, okupili su se stručnjaci iz raznih područja s intencijom da ponude svoj pogled na Hrvatsku za 20 godina. Vodeći se 100-godišnjim i 200-godišnjim modelima razvoja zemalja kao što su Južna Koreja i Japan ovaj skup je imao za cilj pronaći viziju Hrvatske do 2031. godine. Tako postavljena vizija trebala bi postati podloga za definiranje strategija i metoda kojima bi se hrvatski strateški ciljevi mogli ostvariti.

 

Na Konferenciji su se okupili vodeći ljudi raznih hrvatskih sektora koji su izložili svoje ideje i planove za razvoj Hrvatske u narednim desetljećima. O budućnosti tehnologije, tržišta radne snage i obrazovanja, razvojnim prilikama za hrvatske kompanije, doprinosima poslodavaca društvu, razvoju hrvatskih regija i njihovim specijalizacijama te trendovima u energetici govorili su brojni renomirani hrvatski stručnjaci među kojima je bila i mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.


Gordana Kovačević u panel diskusiji na temu "Možemo li uopće raspravljati o tehnologijama za koje ne znamo da će biti izmišljene" je predstavila našu viziju umreženog društva i razvoja Hrvatske navodeći: „Do 2020. godine očekuju se ogromne količine i brzine prijenosa podataka, a vizija Ericsona je 50 milijardi umreženih uređaja. Kada je u pitanju Hrvatske, ako za samo 15 posto povećamo implementaciju širokopojasnog umreženja dobit ćemo 270 tisuća novih radnih mjesta i za 30 posto ćemo povećati BDP.“ Međutim, kako je naglasila G.Kovačević, nedavne ICT analize pokazuju da zaostajemo za svijetom, a Hrvatska ima potencijal za informacijsko komunikacijsko tehnološku industriju, za razvojno istraživačke centre i da na taj način ponudimo izvozni potencijal. U tom kontekstu osvrnula se i na kompetencije potrebne za buduće umreženo društvo te konstatirala da su cjeloživotno učenje i inovativnost nužni za opstanak te dodala: „Dugoročno ne možete opstati ako niste najbolji i najkvalitetniji, potrebno je stvarati inovativnu organizacijsku kulturu, treba investirati u znanje, top talente, i treba im dati mogućnost da rade i da se razvijaju na zahtjevnim projektima“.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle