Search
Hrvatska
Aktualnosti 
Konferencija
Konferencija o društvenoj odgovornosti i antikorupciji

U zagrebačkom hotelu Westin u četvrtak, 3. studenog održana je Konferencija o društvenoj odgovornosti i antikorupciji s motom: Odgovornost, integritet i transparentnost u poslovanju. Zajednički su je organizirali Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, Švedsko veleposlanstvo, Veleposlanstvo Kraljevine Danske i Hrvatska udruga poslodavaca. Okupila je važne sudionike iz hrvatske i švedske državne uprave i gospodarstva. Konferencija je započela pozdravnim govorom švedskog veleposlanika Frederika Vahlquista koji je, u kontekstu društvenog napretka, naglasio važnost i potrebu borbe protiv korupcije. Na konferenciji su predstavljeni rezultati antikorupcijskog programa te se raspravljalo o temi kako ostvariti profitabilno poslovanje u okruženjima koje karakteriziraju različiti stupnjevi korupcije.

 

Izvješća Ministarstva pravosuđa pokazuju uspješnost trgovačkih društava u provođenju Vladinih antikorupcijskih mjera. „Glavni ciljevi antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu su jačanje integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu, stvaranje preduvjeta za sprečavanje korupcije na svim razinama te afirmacija pristupa nulte tolerancije na korupciju“, istaknuo je Davor Dubravica, načelnik Sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa.

 

Ericsson Nikola Tesla regionalno je prepoznata kompanija koju odlikuju najbolje politike i prakse u ovom području te je stoga, na poziv organizatora, mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle održala pred uvaženim sudionicima predavanje o društvenoj odgovornosti i antikorupciji. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle na početku svog izlaganja dala je širi okvir ove pošasti današnjice koja je izrazito štetna društvena pojava jer narušava temeljne društvene vrijednosti bilo koje zajednice. Korupcija nije samo problem Hrvatske koja je, prema istraživanju Transparency Internationala provedenom u 178 zemalja, u kategoriji srednje korumpiranih zemalja zajedno s Turskom, Češkom Republikom, Kuvajtom, Slovačkom, Malezijom i dr. Radi se o globalnoj pojavi koja ne poznaje granice. Ericsson je rano prepoznao društvenu odgovornost  pa je Gordana Kovačević istaknula: „U korporaciji Ericsson primjenjujemo koncept društveno odgovornog poslovanja i održivosti koji je kroz naš utjecaj vidljiv u ekonomiji, društvu i okolišu. To znači da svojim tehnološkim liderstvom i inovativnim pristupom stalno stvaramo nove vrijednosti za našu korporaciju i sve zainteresirane strane.“ Također, Ericsson aktivno podržava brojne projekte globalnog karaktera kao što su primjerice inicijative Ujedinjenih Naroda – Global Compact ili Millennium Villages.

 

Potom je predstavila područja djelovanja Ericssona naglasivši: „Cilj nam je staviti tehnologiju u funkciju razvoja društveno-ekonomskih parametara, smanjiti digitalni jaz te učiniti dostupnim zdravstvenu skrb, obrazovanje i kvalitetnije uvjete života svim ljudima.“ U sklopu predstavljanja Ericssona Nikole Tesle istaknula je: „Među prvima u Hrvatskoj još 2005. godine počeli smo primjenjivati Načela korporacijskog upravljanja. Također, u svom poslovanju primjenjujemo Ericssonov Kodeks poslovne etike i Kodeks ponašanja te smo potpisnici Kodeksa poslovne etike Hrvatske gospodarske komore. Ericsson Nikola Tesla ima nultu toleranciju na neetične i koruptivne aktivnosti.“ Gordana Kovačević svoje je izlaganje zaključila riječima: „Mi u korporaciji Ericsson i Ericssonu Nikoli Tesli dijelimo zajedničku obvezu i zajedničko opredjeljenje za najvišu razinu integriteta i etičnosti u vođenju poslovanja. Ovo su karakteristike našeg načina poslovanja kao što i DNK predstavlja nečiji osobni kod. Stvaranje transparentne klime u vođenju poslova za nas je od prioritetne važnosti. Da bismo se kao društvo mogli uspješno boriti protiv korupcije važan je svaki pojedinac. Svaki NE korupciji, znači korak naprijed prema zajedničkom cilju – društvu bez korupcije.“

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle