Search
Hrvatska
E-mobilnost 
ICT rješenja Ericssona Nikole Tesle - podrška korištenju električnih automobila

U Energetskom institutu Hrvoje Požar (EIHP) održana je konferencija za medije o inicijativi pod nazivom E-mobilnost. Radi se o promoviranju korištenja električnih vozila koja predstavljaju jedan od najučinkovitijih i ekološki najprihvatljivijih individualnih transportnih oblika. U ovoj inicijativi sudjeluje i Ericsson Nikola Tesla s prototipom ICT rješenja za upravljanje korištenjem mreže napojnih stanica električnih vozila.


Inicijativa predstavlja osnovu za uspostavu partnerstva između svih relevantnih sudionika. Putem informativnog portala ima za cilj približiti širem građanstvu koncept E-mobilnosti; njegove prednosti, mogućnosti i izazove s kojima ćemo se ubrzo susretati te time afirmirati razvoj tržišta električnih vozila i popratne infrastrukture u Hrvatskoj. U ovoj inicijativi uz Institut sudjeluju Grad Zagreb, Ericsson Nikola Tesla, Toyota Hrvatska, Dalekovod i Dok-ing.

 

Okupljenim novinarima obratio se dr. sc. Goran Granić, ravnatelj EIHP-a, koji je istaknuo važnost promišljanja o energetskoj strategiji RH koja će omogućiti zaštitu okoliša i razvitak ekonomije te omogućiti da ne budemo samo kupci već i proizvođači energije, pritom istaknuvši važnost korištenja obnovljivih izvora energije.


U ovom kontekstu inicijativu je predstavio njezin voditelj Dino Novosel, stručnjak EIHP-a istaknuvši moto: Prema CO2 neutraliziranom prometu. Spomenuo je vodeća svjetska iskustva u ovome segmentu u kojima prednjači London, a također i da je inicijativa E-mobilnost objavila anketni upitnik putem kojeg se žele prikupiti razmišljanja i očekivanja građana od ovog koncepta mobilnosti budućnosti.

 

Rezultati istraživanja tržišta će se iskoristiti kao osnova za izradu prijedloga strateških smjernica za razvoj energetske infrastrukture u području urbanih sredina.


Dr. sc. Renato Filjar, zadužen za razvoj strateškog portfelja u području inteligentnih transportnih sustava u Ericssonu Nikoli Tesli izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem kompanije u ovoj vrijednoj inicijativi. Istaknuo je Ericssonovu vodeću ulogu u pametnim informacijsko komunikacijskim rješenjima koja olakšavaju život građana, pridonose energetskoj učinkovitosti i pozitivno utječu na okoliš, a u sklopu toga i u području inteligentnih prometnih rješenja (ITS). Ericsson Nikola Tesla je jedan od predvodnika u oblikovanju Ericssonovih rješenja u ovom području i važan je čimbenik korporacijske ITS strategije. Naveo je niz rješenja i protipova iz ovoga područja u kojima Ericsson Nikola Tesla ima ključnu ulogu, od sustava za automatsku notifikaciju prometne nesreće eCall, sustava za upravljanje pomorskim prometom u Luci Rijeka, prototipa Zagrebačkog prometno-informacijskog sustava do prototipa ICT rješenja za upravljanje korištenjem mreže napojnih stanica električnih vozila.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle