Search
Hrvatska
11. Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle 
54 sudionika Ljetnog kampa
Sinergija pokreće promjene

Kao kruna ovogodišnjeg Ljetnog kampa, u Ericssonu Nikoli Tesli je 28. rujna održano događanje „Sinergija pokreće promjene“ koje je okupilo brojne sudionike Ljetnog kampa, akademsku zajednicu te domaćine iz Ericssona Nikole Tesle i Ericssona.

 

Snježana Bahtijari, direktorica Marketinga i komunikacije (uključujući DOP) otvorila je ovo događanje te istaknula Ericssonovu ulogu pokretača razvoja društva i predstavila najznačajnije kompanijske aktivnosti. Doc.dr.sc. Darko Huljenić, voditelj suradnje s akademskom zajednicom u kompaniji, održao je zanimljivo predavanje pod nazivom „Sinergija – pokretač tehnoloških promjena“. U nastavku su prof. dr. sc. Vinko Begušić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, prof. dr. sc. Ignac Lovrek s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu te prof. dr. sc. Narcis Behlilović, dekan Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Sarajevu govorili o primjerima uspješne suradnje gospodarstva i akademske zajednice. Uslijedilo je izlaganje Davora Babića, ravnatelja Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu koji je govorio o ciljevima i aktivnostima Zaklade te što treba poduzeti da se mladi stručnjaci pripreme na izazove novog tržišta rada.

 


Doc.dr.sc.Darko Huljenić i dr.sc. Saša Dešić predstavili su brojne aktivnosti koje su se odvile na 11. Ljetnom kampu. Ljetni kamp Ericssona Nikole Tesle, već po 11. put okuplja najbolje studente elektrotehnike iz Hrvatske i susjednih zemalja koji na taj način imaju priliku sudjelovati u stvarnim istraživačkim i razvojnim projektima u suradnji sa stručnjacima kompanije. Ove je godine 54 studenta (od kojih 4 iz inozemstva) radilo 5 tjedana na 23 projekta, a uz sudjelovanje 31 mentora iz Ericssona Nikole Tesle. Od navedenih projekata 10 je nastalo na temelju inovacijskih prijedloga kompanijskih stručnjaka. Na Ljetnim kampovima do sada je sudjelovalo više od 300 studenata i preko 100 mentora. Radili su na 182 projekta i 102 prototipa. Njihov marljivi rad rezultirao je s 3 Rektorove nagrade, 34 članka, 14 obranjenih doktorskih disertacija, 16 doktorskih disertacija u finalnoj fazi te čak 170 diploma povezanih s radom u Ljetnom kampu


Potom su dodijeljene nagrade najboljim studentima vezano uz najznačajnije projekte. Za najbolju individualnu izvedbu u timu nagrađen je Enio Kaljić sa sarajevskog ETF-a. Najbolje nove integrirane značajke za postojeći proizvod predstavljaju Interaktivne usluge i preglednik video komunikacije za Ericsson Mobile Health u radu studenata FER-a: Ivana Longina, Pavla Skočira, Tomislava Briševca, Hrvoja Bandova, Ivana Bandala te Brune Solda te uz mentorstvo Gorana Kopčaka. Najbolji novi slučaj uporabe postojeće aplikacije osvojila je Aplikacija za doktorske vizite u sklopu Bolničkog informacijskog sustava, studenata FER-a; Jurice Babića, Branimira Conjara, Krešimira Mišure te Filipa Puđaka, a pod mentorstvom Tomislava Košutića i Petre Svodoba.


Niz izlaganja završio je čelni čovjek Istraživačko razvojnog centra Ericssona Nikole Tesle Patrick Martin koji je naglasio značaj suradnje istraživačko-razvojnog centra s akademskom zajednicom.  

Gosti su potom obišli kompaniju zadržavši se na par lokacija. Dr.sc. Saša Dešić predstavio je uspješnu implementaciju inovacijskog procesa u kompaniji, a Vlatko Bolt i Vladimir Končar govorili su o značajnim kompanijskim projektima proizašlim iz inovacijskog proces. Smiljan Pilipović predstavo je inovativan način rada koji je postao sastavni dio kulture rada Ericssona Nikole Tesle. Uslijedilo je predstavljanje kompanijskih rješenja. O području LTE-a i IMS-a govorio je Ivan Lupić, a e-zdravstvo su predstavili Darko Gvozdanović i Ivan Benc. Obilazak je završio posjetom ispitnim sustavima, gdje su Dejan Čikeš i Saša Milanović predstavili aktualnosti u ovome području.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle