Search
Hrvatska
Ericsson demonstrirao LTE Advanced 
Mobilni širokopojasni pristup do 10 puta brži

Ericsson je Švedskoj agenciji za poštu i telekomunikacije danas demonstrirao novi korak u razvoju LTE tehnologije, poznat pod nazivom LTE Advanced. Demonstracija rada održana je u Kisti u Švedskoj, a obilježile su je brzine više od 10 puta veće od onih koje su do sada švedski korisnici imali priliku koristiti.

 

Sustav se temelji na komercijalnom hardveru, a radio je na testnoj frekvenciji koju je osigurala Agencija. Ovo je Ericssonu omogućilo da demonstrira funkcionalnosti LTE Advanced poput združivanja nositelja od 3 x 20MHz (združenih 60MHz) zračnim putem u mobilnoj okolini po prvi put.

 

LTE Advanced dodatno će unaprijediti brzinu i kapacitet koji će umreženom društvu u predstojećem razdoblju biti vrlo potreban. Tehnologija je usklađena s globalnim standardom 3GPP Release 10. Nedavno je International Telecommunication Union (ITU) također izabrala LTE Advanced kao jednu od tehnologija koja ispunjava međunarodne kriterije u području mobilnih komunikacija. Komercijalno korištenje LTE Advanced očekuje se u 2013. godini.

 

Demo sustav temelji se na Ericssonovoj radio baznoj stanici RBS 6000 koju karakterizira mogućnost korištenja više načina rada i više standarda. Promet je tekao između radio bazne stanice i kamiona koji se kretao, a u kojem su se mogle pratiti mrežne performanse. Demonstracija je obavljena na združenoj širini pojasa od 60MHz, a u LTE tehnologiji trenutačno se koristi maksimalna širina pojasa od 20MHz. U silaznoj vezi se koristio 8x8 MIMO sustav.

 

Tijekom 2010. godine, u kojoj se tehnologija prvi puta koristila u komercijalnom radu upravo u Švedskoj, broj korisnika LTE mreža globalno se popeo s 0 na 150 milijuna ljudi. Ericsson je isporučio većinu komercijalnih LTE mreža te potpisao ugovore sa šest od sedam, po prihodima u 2010. godini, vodećih operatora u svijetu. Ericsson je ključni pokretač otvorenih standarda i imao je veći utjecaj od svih drugih na LTE specifikacije do danas. Ericsson očekuje da će imati 25 posto svih ključnih patenata u području LTE tehnologije.


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle