Search
Hrvatska
MIPRO 2011 
Širokopojasni pristup – preduvjet gospodarskog rasta

Nakon petodnevnog rada najznačajniji, najveći i najstariji nekomercijalni regionalni skup posvećen informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici u petak 27. svibnja zaključuje ovogodišnje 34. po redu okupljanje preko tisuću sudionika iz četrdesetak zemalja.

 

Ugledni gospodarstvenici, stručnjaci iz obrazovnih, znanstveno- istraživačkih i razvojnih ustanova, dužnosnici državne uprave te studenti sučelili su svoje stavove na ukupno šest okruglih stolova, podijelili iskustva i promišljanja na četiri radionice, održali jedanaest savjetovanja i tri seminara kontinuiranog obrazovanja te predstavili četristotinjak radova od kojih će najvredniji biti uključeni u prestižne baze IEEE Xplore i SCOPUS, a neke će objaviti međunarodni časopis, poput uglednog “Journal of Green Engineering“.


„Računala, informacijski sustavi i komunikacije postali su živčani sustav svakog suvremenog društva. No, još uvijek je cijeli niz primjena, posebno na području državne uprave i lokalne samouprave ostao nepokriven i nedovoljno umrežen. MIPRO upravo iz tog razloga, kroz sinergiju znanosti, gospodarstva i uprave, nastoji podizati svijest o potrebi zajedničkog rada na kreativnoj uporabi tehnologija na dobrobit cijeloga društva, izjavio je prof. dr. sc. Vedran Mornar, predsjednik MIPRO-a na svečanosti otvorenja opatijskog skupa.

 

U velikom broju tema, posebno izdvajamo izazove vezane uz nacionalnu strategiju razvoja širokopojasnog pristupa te njenu kauzalnu povezanost s povećanjem domaće konkurentnosti, pitanja vezana uz upravljanje prometom te interdisciplinarne probleme i rješenja na razmeđu očekivanog eksponencijalnog porasta upotrebe informacijsko-komunikacijskih tehnologija te prijeko potrebnog održivog razvoja i zelenih tehnologija


Kompanija Ericsson Nikola Tesla se, kao i svih prethodnih godina, aktivno uključila u rad skupa, ne samo u vidu istaknutog sponzora, već ponajprije sudjelovanjem u više okruglih stolova i radionica te istaknutim doprinosom savjetovanju „Telekomunikacije i informacije“.


Među brojnim vrijednim inicijativama i porukama s ovog skupa izdvaja se cilj stopostotne pokrivenosti Hrvatske širokopojasnim pristupom do 2020. godine koji je kao jedan od puteva za oživljavanje gospodarstva i konkurentnosti zemlje pojasnila mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle. Svjetske analize pokazuju da, kao posljedicu, istodobno možemo očekivati tridesetpostotni porast BDP-a i 270 tisuća novih radnih mjesta.


Nedvojbeno je da su sudionici MIPRO-a, koristeći međunarodna iskustva i sinergiju, ponovo donijeli niz konkretnih preporuka za brži i ravnomjerniji razvoj RH. Pitanje je samo hoće li se one (na vrijeme) ugraditi i u odgovarajuće strateške dokumente.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle