Search
Hrvatska
Mobile World Congress 2011 
Mobile World Congress 2011
Tri pokretačke sile prema umreženom društvu

    • Mobilnost, širokopojasni pristup i oblak kao temelji umreženog društva;
    • Predviđanja o približno 5 milijarda pretplata na mobilni širokopojasni
      pristup do 2016. godine;
    • Ericsson i Akamai jamče kvalitetu usluga unutar oblaka iz mobilne mreže.

Hans Vestberg, predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije Ericsson) u svom obraćanju novinarima na otvaranju Kongresa o mobilnoj telefoniji, koji se održava u Barceloni, rekao je: „Samo nas naša mašta može zaustaviti da ostvarimo umreženo društvo, u kojem će svi i sve što može imati koristi od veze, tu korist uistinu i imati“.

 

Vestberg navodi da su tri pokretačke sile, koje zajedno tvore temelj umreženog društva, mobilnost, širokopojasni pristup i oblak (cloud). Nabrojao je nove proizvode i rješenja koje će Ericsson predstaviti na Mobile World Congress-u (MWC), a koji su razvijeni da bi osigurali podršku tim trima pokretačkim silama. Među njih spadaju Ericsson Device Connection Platform, koja omogućava operatorima brzu i jednostavnu realizaciju rješenja stroj-stroj, Antenna Integrated Radio, koji predstavlja prvi korak prema heterogenoj mreži, asortiman proizvoda i rješenja za izgradnju IP mreža te osobno računalo kao rješenje za pružanje usluga, koje dozvoljava operatorima smještanje programske podrške u oblak što predstavlja dodatnu mogućnost za korisnike mobilnog širokopojasnog pristupa.

 

Predsjednik i glavni izvršni direktor je naglasio da je Ericsson pustio u rad 16 LTE mreža u 11 zemalja na tri kontinenta. "Ne namjeravamo ugroziti našu vodeću poziciju kad se radi o tehnologiji," kazao je Vestberg. Također je naglasio da je sve brže rastući segment pružanja usluga jedinstvena prednost kompanije Ericsson u odnosu na konkurente, budući da je Ericsson jedini dobavljač koji je uspio sklopiti ugovor za pružanje upravljanih usluga za LTE tehnologiju. "Naši nam kupci u potpunosti vjeruju da ćemo im pomoći da izgrade, upravljaju i koriste najbolje mreže na svijetu, a mi iz toga možemo crpsti iskustvo za buduće LTE proizvode, rješenja i realizaciju. Nama su kupci na prvom mjestu," rekao je Vestrberg.

 

Vestberg je naglasio koliko je važna garancija kvalitete mreže, naročito sada kada je oblak postao mjesto novog načina poslovanja i pružanja usluga. "Mreža je odlučujući dio jednadžbe" rekao je te je najavio strateško udruživanje s kompanijom Akamai u svrhu osiguranja kvalitete pružanja usluga do mobilnih uređaja.

 


Predsjednik kompanije Akamai David Kenny pridružio se Vestbergu u predstavljanju partnerstva, koje će započeti sa zajedničkim uspostavljanjem globalne mreže za osiguranje optimalnog sadržaja.

Osim toga, Ericsson je prvi puta predstavio široki izbor različitih rješenja za predpohranjivanje u uređajima kao što su Smart Services Router i Radio Network Controller kako bi omogućio operatorima da poboljšaju kvalitetu usluga krajnjim korisnicima odnosno optimizirao korištenje kapaciteta u IP i radio mrežama.

 

Vestberg je još govorio o spajanju informacijske tehnologije i telekomunikacija u novu informacijsku i komunikacijsku (ICT) industriju, u kojoj postoje velike mogućnosti za inovacije i suradnju, u kojoj bi se ideje razmjenjivale putem interneta bez vremenskih ili geografskih ograničenja, a neprestano bi se testirali novi modeli poslovanja. "Samo nam naša mašta može postaviti ograničenja kada razmišljamo o mogućnostima ICT industrije u umreženom društvu“, rekao je. Nekoliko nedavno sklopljenih poslova za pružanje usluga u ICT industriji, kako u Europi, tako i na Srednjem Istoku i u Azijsko-pacifičkom bazenu utiru nam put za dobivanje novih poslova na tom području.

 

Ericsson je u okviru svog izložbenog prostora u GSMA embedded house na MWC 2011 u Barceloni pokazao nekoliko atraktivnih demo programa, pri čemu posebno ističemo Ericsson Mobile Health, sustav za udaljeni medicinski nadzor pacijenata razvijen u Ericssonu Nikoli Tesli.