Search
Hrvatska
Vijesti 2006. 
Prosinac 2006.

[22.12.2006.] Ericsson Nikola Tesla, kao društveno odgovorna kompanija, odlučila je još jednom učiniti dobro djelo i pridružiti se dobrotvornoj akciji “Kvadrat mira”.

[21.12.2006.] Ericsson Nikola Tesla i TeleKRONA potpisali su novi veliki ugovor u vrijednosti od 206,1 milijuna kuna. Ovaj značajan ugovor predstavlja nastavak uspješne suradnje nakon velikog prošlogodišnjeg ugovora s kupcem TelecomNet (kompanija TeleKRONA je preuzela poslove od TelecomNeta) .

[19.12.2006.] U zagrebačkom hotelu Westin dodijeljene su nacionalne nagrade za najbolje web stranice - Vidi Web Top 100, Premijerova web nagrada  i Vidi e-novation nagrade i priznanja za najkvalitetnije i najinventivnije hrvatske visokotehnološke proizvode konkurentne na svjetskom tržištu. Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, kao jednog od suosnivača e-novation natječaja, uručila je VIDI e-novation nagrade dobitnicima u kategoriji srednjih tvrtki.

[15.12.2006.] Ericsson Nikola Tesla je u zagrebačkom Saloonu 14. prosinca 2006. godine obilježio još jednu uspješnu poslovnu godinu. Domjenku su prisustvovali gosti među kojima su u najvećem dijelu bili zastupljeni kupci i poslovni partneri kompanije, osobe iz društveno-političkog života te brojni predstavnici "sedme sile".

[13.12.2006.] Prva IMS mreža preko 3G u svijetu, temeljena na Ericssonovom IMS (IP Multimedia Subsystem - višemedijski podsustav zasnovan na Internet protokolu) rješenju puštena je u Japanu u komercijalni rad. IMS operatorima omogućava lansiranje novih atraktivnih 3G usluga na zahtjevnom japanskom tržištu.

[08.12.2006.] Kapital Network pokrenuo je Izbor Gospodarstvenika 2006. Stručni žiri sastavljen od glavnih urednika gospodarskih novina, urednika redakcija gospodarstva dnevnih novina te urednika i novinara elektroničkih medija nominirao je 39 gospodarstvenika koji su obilježili prošlu godinu. Naša predsjednica nalazi se među 5 vodećih hrvatskih gospodarstvenika koji će biti ponuđeni gledateljima Kapital Networka da glasaju za njih.

[08.12.2006.] Orco Property Group, lider na području ulaganja i upravljanja sredstvima na srednjoeuropskom tržištu nekretnina i u hotelijerstvu, uspostavio je uspješnu poslovnu suradnju s Ericssonom Nikolom Teslom, jednim od vodećih ICT sistem integratora u Hrvatskoj.

[08.12.2006.] Ericsson i Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) probno su lansirali personalizirano oglašavanje putem mobilne mreže. Oglašivači će oglašavati prilagođeno preferencijama gledatelja TV programa putem mobilne mreže, a sadržaj će osiguravati agencija Proximity Oslo, dio globalne mreže oglašivačkih agencija pod nazivom BBDO.

[07.12.2006.] S kupcima iz Kazahstana potpisani su ugovori iz područja poslovnih sustava i MiniLinka.

[05.12.2006.] Grawe Hrvatska je odabrala HrNet aplikaciju tvrtke HrPro te Ericsson Nikolu Teslu kao vodećeg sistem integratora za ICT (Information Communication Technology) sustave, što se pokazalo dobitnom kombinacijom pri realizaciji projekta.

[05.12.2006.] Ericsson i Intel Corporation surađivat će s ciljem ubrzavanja razvoja usluga i aplikacija na prijenosnim računalima. Ova suradnja bit će osnažena Ericssonovim rješenjima za mobilni širokopojasni pristup i IMS, kao i Intel ® Core™ mikroarhitekturom za mobilne klijente i poslužitelje.

[01.12.2006.] Ericsson se pridružio inicijativi vodećih poslovnih subjekata vezanoj uz ljudska prava (Business Leaders Initiative on Human Rights - BLIHR). Ova inicijativa stvorena je s ciljem vođenja i razvoja korporativnog angažmana u području ljudskih prava. BLIHR želi potpomoći praktičnu primjenu Opće deklaracije o ljudskim pravima u području poslovanja te inspirirati i druge poslovne subjekte da to učine.

Studeni 2006.

[29.11.2006.] Kompanija Ericsson Nikola Tesla, u povodu Međunarodnog dana osoba s  posebnim potrebama, odlučila je donirati 20.000 kuna i tako financijski pomoći hrabrim ljudima iz Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba "Dodir", jedine udruge te vrste u zemlji, na njihovom putu borbe za dostojanstveniji život. Ova se Udruga već jedanaest godina bavi programom edukacije, rehabilitacije i radne terapije djece i odraslih s ovom vrstom dvostrukog invaliditeta.

[29.11.2006.] U prostorijama kompanije Ericsson Nikola Tesla, 29. studenoga 2006. održan je ''Doručak sa Ericssonom'' na temu ''FileNet: Upravljanje korporativnim sadržajem i procesima“.

[23.11.2006.] Ericssonov IP PBX sustav MX-ONE™ namijenjen poslovnim komunikacijskim rješenjima došao je do svoje treće inačice. MX-ONE™ je utemeljen na poslužiteljskoj arhitekturi zasnovanoj na otvorenom operativnom sustavu Linux. Ova inačica proširuje kapacitet sustava do 50.000 korisnika te sadrži sve potrebne alate za upravljanje i nadzor zasnovane na WEB sučelju.

[21.11.2006.] Ericsson Nikola Tesla i Odašiljači i veze, potpisali su dva ugovora  u ukupnoj vrijednosti više od 5 milijuna kuna vezane uz isporuku sustava digitalnih radiorelejnih veza. Naime, Odašiljači i veze pristupili su nastavku modernizacije postojećeg sustava veza te će u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom biti uveden novi sustav koji se temelji na digitalnom radiorelejnom prijenosu SDH signala u pojasu 4 GHz.

[16.11.2006.] Ericsson je nagrađen Frost & Sullivan priznanjem za strateško liderstvo u kreiranju portfelja na europskom tržištu telefonije u području poslovnih sustava. Priznanje se svake godine dodjeljuje kompaniji koja je pokazala najveći uspjeh u poznavanju potreba kupaca, kao i funkcionalnosti koje kupci zahtijevaju od proizvoda. Ove godine Ericsson je nagrađen s obzirom na uspjeh MD110, MX-ONE i Mobility Gatewaya.

[16.11.2006.] Ericsson je 14. i 15. studenog održao Strategy & Technology Summit  u Tokiju. Domaćin na ovome skupu bio je predsjednik i generalni direktor Ericssona, Carl-Henric Svanberg. Okupljenim analitičarima i predstavnicima medija govorio je o Ericssonovim stajalištima o tržištu i tehnologijama te predstavio korporativnu viziju i strategije. Teme o kojima se govorilo bile su širokopojasni pristup na svakome mjestu uz IMS i multimedijska rješenja.

[13.11.2006.] Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore u vrijednosti više od 20 milijuna kuna. Ugovori su potpisani s bosanskohercegovačkim operatorom BH Telecomom, te s crnogorskim T-Comom i T-Mobileom.

[10.11.2006.] Na INFO danima koje se održavaju na Zagrebačkom Velesajmu, 9. i 10. studenoga u organizaciji Infoarene održana je 9. hrvatska call centar konferencija. Konferencija je okupila isporučitelje, ali i kupce kontaktnih centara, kao i potencijalne korisnike. Na konferenciji je predstavljeno Ericssonovo rješenje Solidus eCare koje tvrtkama svih veličina nudi kontaktne centre  temeljene na IP-u i mobilnosti.

[06.11.2006.] U sklopu Okvirnog programa (Framework Programme) Europske komisije, usmjerene na razvijanje europske ekonomije utemeljene na znanju sredinom ove godine pokrenut projekt pod nazivom MPOWER. Riječ je o projektu sistemske integracije u području e-zdravstva, a u projekt je, temeljem kompetencija u području sistemske integracije i e-zdravstva, uključen i Ericsson Nikola Tesla.

[02.11.2006.] Ericsson Nikola Tesla je tijekom listopada na tržištu Zajednice Neovisnih Država potpisao ugovore u iznosu preko 29 milijuna kuna s poslovnim korisnicima i telekom operatorima.

Listopad 2006.

[31.10.2006.] Kao jedna od prvih hrvatskih kompanija koja je usvojila Kodeks korporacijskog upravljanja Ericsson Nikola Tesla i dalje gradi dobre odnose s investitorima te poduzima akcije koje vode u tom pravcu, naglašeno je na kompanijinom Danu tržišta kapitala koji je 30. listopada održan treću godinu zaredom.

[30.10.2006.] Ericsson aktivno izgrađuje budućnost konvergirajućih širokopojasnih mreža uz pomoć svoje strategije za kombiniranu ponudu fiksnog i mobilnog širokopojasnog pristupa (pod komercijalnim nazivom Full Service Broadband), koja se temelji na pogodnostima za krajnje korisnike te na potrebama operatora za smanjenjem rizika i brzom ponudom usluga na tržištu.

[26.10.2006.] Na 5. međunarodnoj konferenciji o poslovnim procesima Business Process Conference 2006 se kao distributer FileNetovih rješenja za upravljanje sadržajima i procesima u poslovnom okruženju predstavio Ericsson Nikola Tesla.

[24.10.2006.] „Rezultati poslovanja u prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da nastavljamo sa solidnim performansama koje su u skladu s našim planovima i očekivanjima", istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica kompanije.

[19.10.2006.] „Naše poslovanje i dalje se dobro razvija“, naglašava Carl-Henric Svanberg, predsjednik i generalni direktor Ericssonove grupe te dodaje kako je širokopojasni pristup područje na koje je korporacija trenutačno najviše usredotočena.

[18.10.2006.] Ericsson je 1956. godine predstavio prvi automatski mobilni telefonski sustav u svijetu. Mobilne komunikacijske mogućnosti značajno su promijenile međusobnu komunikaciju, a 50 godina nakon ovog postignuća više od 2,5 milijarde ljudi u svijetu posjeduje mobilni telefon.

Treće tromjesečje 2006.

[29.09.2006.] Korporacija Ericsson i Deutsche Telekomova jedinica za fiksne mreže, T-Com, uspješno su, po prvi puta u svijetu, pustili u probni rad novu generaciju tehnologije za optički prijenos brzinom od 43Gbps putem 1000 kilometarskog linka u T-Comovoj DWDM mreži u Njemačkoj.

[11.09.2006.] Obiteljski dan Ericssona Nikole Tesle, održan ove subote na već tradicionalnom mjestu na Jarunu, okupio je preko 2000 zaposlenika, umirovljenika i članova njihovih obitelji.

[31.08.2006.] Vodeći operator O2 izabrao je korporaciju Ericsson za jedinog isporučitelja njegove irske 3G mreže s HSDPA mogućnostima. Ericsson će također širiti i modernizirati postojeću mrežu ovoga operatora uz pomoć Ericssonovog  višemedijskog podsustava zasnovanog na Internet protokolu (IP Multimedia Subsystem - IMS) te Ericssonovog Mobile Softswitch rješenja.

[11.08.2006.] Ericsson je potpisao okvirni ugovor s Deutsche Telekomom i njegovom poslovnom jedinicom T-Comom. T-Com će koristiti Ericssonovo najsuvremenije EDA rješenje za širenje svoje širokopojasne mreže u Njemačkoj.

[01.08.2006.] ntl:Telewest izabrao je Ericsson za svoga partnera u području tehnologije i usluga vezano uz razvoj svoje telefonske mreže korištenjem VoIP tehnologije. ntl:Telewest je najveći velikobritanski kabelski operator i vodeći osiguravatelj širokopojasnih i drugih komunikacijskih usluga u toj zemlji.

[25.07.2006.] U odnosu na prvo polugodište prethodne godine knjižene narudžbe veće su 19%, dok je prodaja porasla 4%. Porast volumena poslovanja rezultat je velikog broja ugovora sklopljenih u Hrvatskoj, na internom Ericssonovu tržištu, Bosni i Hercegovini te na tržištu Zajednice neovisnih država.

[21.07.2006.] Ericsson izvještava o jakom razvoju koji osigurava nove poslove

U Smiljanu je održana proslava 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle, kojoj je prisustvovao cijeli hrvatski državni vrh - predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Vlade RH dr.sc. Ivo Sanader, predsjednik Sabora Vladimir Šeks te predsjednik Srbije Boris Tadić i američki veleposlanik Robert Bradtke kao izaslanik američkoga predsjednika Busha. Svečanosti su na poziv organizatora prisustvovali i predstavnici naše kompanije, a delegaciju je predvodila predsjednica mr.sc. Gordana Kovačević.

[05.07.2006.] U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle predsjednik RH Stjepan Mesić odlikovao je 5. srpnja Redom Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle zaslužne hrvatske znanstvenike i gospodarstvenike koji su svojim djelovanjem doprinijeli promociji baštine izumitelja i znanstvenika Nikole Tesle. Među njima je bila i mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle. Kompaniji je na istoj svečanosti dodijeljena Povelja RH.

Drugo tromjesečje 2006.

[28.06.2006.] Nakon sudjelovanja na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu „Život i djelo Nikole Tesle“ održanom u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske te Carl-Henric Svanberg, predsjednik i generalni direktor Ericssona posjetili su hrvatsku članicu globalno prisutne Ericssonove grupe, kompaniju Ericsson Nikola Tesla. Uvažene goste pozdravila je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica kompanije.

[21.06.2006.] Najveći hrvatski izvoznik telekomunikacijskih usluga i rješenja Ericsson Nikola Tesla je sredinom lipnja ove godine s prvim bjeloruskim operatorom mobilne mreže, tvrtkom JV MDC Velcom koja je početkom ove godine obilježila sedmu godišnjicu uspješnog poslovanja, potpisao ugovor o proširenju telekomunikacijske infrastrukture čija ukupna vrijednost premašuje 250 milijuna kuna.

[06.06.2006.] U sklopu nastavka dobre, dugogodišnje poslovne suradnje naša kompanija potpisala je s bosansko-hercegovačkim operatorom HT Mobilne komunikacije (novo ime za Eronet) novi ugovor vrijedan 2,1 milijun eura.

[05.06.2006.] Uz nove ugovore potpisane u Rusiji Ericsson Nikola Tesla je značajno proširio svoje instalirane baze sustava AXE na tom tržištu, a strateški važne ugovore na tržištima Zajednice Neovisnih Država kompanija je potpisala i u području poslovnih sustava.

[02.06.2006.] Dioničko društvo Ericsson Nikola Tesla (ETK) održalo je 1. lipnja 2006. Glavnu skupštinu. Na Skupštini je bilo prisutno 73 086 900 kapitala, što iznosi 55,4% od ukupnog kapitala s pravom glasa i bilo je dovoljno da sve donesene odluke budu pravovaljane.

[26.05.2006.] Krajem svibnja Ericsson Nikola Tesla, vodeći isporučitelj suvremenih informacijsko-komunikacijskih rješenja u zemlji i regiji, i Tele2 Hrvatska, koji djeluje kao član vodećega paneuropskoga alternativnoga telekomunikacijskoga operatora, potpisali su ugovor za održavanje mreže (Field Maintenance -Managed Services) na području cijele zemlje. Riječ je o prvom takvom ugovoru u Hrvatskoj te prvom ugovoru o pružanju usluga održavanja mobilne mreže u srednjoj Europi.

[26.05.2006.] Business.hr konferencija, u organizaciji poslovnog tjednika business.hr i partnerstvu s Ekonomskim institutom iz Zagreba, održana je 25. svibnja u zagrebačkom hotelu Westin. Bavila se temom istraživanja i inovacija kao izvora konkurentne prednosti.U okviru ove teme, naša predsjednica, mr.sc. Gordana Kovačević, predstavila je iskustva ETK u području istraživanja i razvoja te inovativnosti kao alata za povećanje konkurentnosti.

[25.05.2006.] MIPRO je najveća međunarodna manifestacija u području informacijske i komunikacijske tehnologije i mikroelektronike ne samo u Republici Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe, a ove godine održava se u Opatiji od 22. do 26. svibnja. Ericsson Nikola Tesla na ovogodišnjem MIPRO-u, 29. po redu, sudjeluje nizom aktivnosti, a također je i generalni sponzor ovogodišnjeg skupa.

[18.05.2006.] U povodu Dana OŠ Nikole Tesle u Rijeci, u prisustvu gradonačelnika Vojka Obersnela, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr. Gordana Kovačević toj odgojno-obrazovnoj ustanovi uručila interaktivnu ultrazvučnu prezentacijsku ploču, suvremeno pomagalo u nastavi koje će omogućiti postizanje još boljih rezultata učenika ove škole.

[10.05.2006.] U svečarskoj atmosferi u povodu obilježavanja 10 godina rada Ericssonove kompanije u Sarajevu 10. svibnja 2006. mr. Hamdo Katica, generalni direktor BH Telecoma, najvećega bosansko-hercegovačkoga operatora, i mr. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle potpisali su niz ugovora, čija vrijednost prelazi 34 milijuna kuna.

[09.05.2006.] Login@Europe 2006 nastavak je već tradicionalnih godišnjih natjecanja osnovnih i srednjih škola u izradi internetskih stranica za mlade, sadržajno vezanih uz Europsku uniju. Nagradu za najbolje web stranice posvećene ovoj temi osvojila je III. gimnazija iz Splita. Svi članovi prvonagrađenog tima dobili su mobilne telefone Sony Ericsson K750i, poklon kompanije Ericsson Nikola Tesla, koja od samoga početka podržava projekt Login@Europe.

[28.04.2006.] Ericsson Nikola Tesla, domaći lider u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija osigurat će BH Telecomu, najvećem operatoru u Bosni i Hercegovini plasman novih usluga u mobilnoj telefoniji. U Sarajevu su predstavnici ova dva višegodišnja poslovna partnera potpisali ugovore čija ukupna vrijednost prelazi 7,5 milijuna kuna. Ovim ugovorima će se značajno proširiti i unaprijediti ponuda naprednih usluga mobilnim korisnicima mreže BH Telecoma.

[27.04.2006.] Kako je najavljeno na Vipnetovoj tiskovnoj konferenciji održanoj 26. travnja 2006.ovaj je domaći mobilni operator pokrenuo svoju HSDPA (High Speed Downlink Packet Acess) mrežu, prvu u Hrvatskoj, koja je za sada na raspolaganju korisnicima u tri grada - Zagrebu, Rijeci i Opatiji.

[25.04.2006.] Glavne značajke djelovanja kompanije Ericsson Nikola Tesla tijekom prvog tromjesečja ove godine su stabilnost i poslovni rast. Knjižene narudžbe veće su 14%, dok je prodaja porasla 11% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Takav rast poslovnih aktivnosti možemo zahvaliti porastu volumena poslovanja u Hrvatskoj, na internom Ericssonovom tržištu te nastavku dobrog poslovanja na tržištu zajednice Neovisnih Država.

[20.04.2006.] Vodafone grupa je korporaciju Ericsson proglasila svojim mrežnim isporučiteljem godine iz razloga "učinkovitosti, prvenstva u isporuci HSDPA te sveukupne odlične suradnje s Vodafone grupom." Ova nagrada dodijeljena je na Vodafoneovoj globalnoj konferenciji posvećenoj odnosima s isporučiteljima.

[04.04.2006.] U  razvojno-istraživačkom centru Ericssona Nikole Tesle u Splitu održana je 4. travnja 2006. konferencija za novinare. Predstavnici medija upoznati su s poslovnim rezultatima kompanije u 2005. godini, te značajem i doprinosom splitskog  istraživačko-razvojnog centra u ukupnom poslovanju ETK.

[03.04.2006.] Ericsson i Acea, drugi po veličini distributer električne energije u Italiji, potpisali su 10-godišnji ugovor o upravljanju uslugama koji se tiče upravljanja i razvijanja sustava za automatsko mjerenje električne energije (Automatic Meter Reading - AMR).

Prvo tromjesečje 2006.
[31.03.2006.] Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba i Ivo Jelušić, zamjenik gradonačelnika sa suradnicima posjetili su 31. ožujka Ericsson Nikolu Teslu. Gordana Kovačević, predsjednica ETK, zajedno sa članovima menadžment tima, održala je radni sastanak tijekom kojega je najviše predstavnike Grada upoznala s našom kompanijom, djelatnošću i rezultatima poslovanja.

[23.03.2006.] Ericsson Nikola Tesla predstavio se na tradicionalnoj godišnjoj prezentaciji rješenja iz domene suvremenih poslovnih sustava održanoj pod motom «U nemogućoj misiji» u Cinestaru 23. ožujka kao vrstan integrator sustava i ponuđač poslovnih aplikacija i sadržaja utemeljenih na Internet protokolu.

[17.03.2006.] Ericsson Nikola Tesla i Vodatel Hrvatska, jedan od najznačajnijih domaćih isporučitelja Internet usluga potpisali su ugovor o izgradnji Triple Play infrastrukture na području Grada Zagreba, a u skladu s odzivom tržišta, i šire.

[13.03.2006.] Tele2, treći operator mobilne telefonije u Hrvatskoj i Ericsson Nikola Tesla potpisali su ugovor o isporuci opreme i cjelovitoga komunikacijskog rješenja za izgradnju UMTS, mreže treće generacija mobilne telefonije.

[09.03.2006.] Na redovitoj godišnjoj konferenciji Ericssona Nikole Tesle za novinare, održanoj 9. ožujka 2006., objavljeni su rezultati poslovanja u 2005. i očekivanja za 2006. godinu. Konferenciji je prisustvovao veliki broj novinara iz pisanih medija, radija i televizije te predstavnici investitora.

[22.02.2006.] Članovi mobilkom austria grupe izabrali su Ericsson za nadogradnju njihovih 3G mreža na HSDPA, što će u navedenim mrežama usavršiti performanse mobilnog širokopojasnog pristupa. Izvedba sustava već je započela i mreža mobilkoma austria započela je s radom u Beču tijekom siječnja.

[09.02.2006.] Ericsson i VimpelCom, koji daje Beeline uslugu u Rusiji, prvi su demonstrirali komprimirani govor temeljen na 3GPP standardu te signalizaciju (SIGTRAN) preko Internet protokola u komercijalnoj GSM mreži.

[31.01.2006.] Uz poslovne rezultate koje je Ericsson ostvario tijekom 2005. godine, korporacija je dobro pozicionirana za nastavak uspješnoga poslovanja.

[30.01.2006.] Indonezijski mobilni operator Natrindo Telepon Selular (NTS) izabrao je korporaciju Ericsson za izgradnju svoje 3G/WCDMA mreže u Jakarti i okolici te za rad i upravljanje spomenutom mrežom.

[25.01.2006.] Ericsson surađuje s EMI Music vezano uz isporuku glazbenih sadržaja u Europi. Ericsson će ovim ugovorom omogućiti europskim mobilnim operatorima distribuciju melodija te download glazbenih brojeva iz EMI-jevog kataloga u Europi, a koji uključuje pjesme Coldplaya, Faith Evansa, Gorillaza, Norahe Jones, KT Tunstalla, Robbie Williamsa i niza drugih umjetnika.

[18.01.2006.] Ericsson je nedavno predstavio novu seriju BusinessPhone rješenja za mala i srednja poduzeća koja će im omogućiti da iskoriste prednosti veće suradnje u timu, multimedijske komunikacije te informacije o prisutnosti, uz mnoga druga unapređenja u području mobilnosti, IP temeljenoj konvergenciji te integraciji aplikacija.